Ga direct naar inhoud
Nieuws

Dichter Dean Bowen op de Oude Buisse Heide

18 augustus 2020 | Miranda Fieret

In opdracht van Stichting Tilt en het Prins Bernhard Cultuurfonds verbleef Dean Bowen, de stadsdichter van Rotterdam, een week in het voormalige buitenverblijf van dichteres Henriette Roland Holst op de Oude Buisse Heide. Deze ervaring resulteerde in een prachtige nieuwe dichtbundel die tijdens Open Monumentendag op 13 september gepresenteerd wordt.

Ree lente

In Achtmaal speurde Bowen naar de geest van Roland Holst. Niet met kaarsjes en occulte techniek, maar wandelend over het landgoed de Oude Buisse Heide. Zo ontdekte hij wat het met hem doet om letterlijk in haar voetsporen te treden. De stilte die rond Henriëttes Angorahoeve heerst, maakt Bowen onzeker. “Ik leef in een omgeving waar continu geluid is en beweging. De stilte vind ik moeilijk. Zelfs een beetje intimiderend. Tegelijk is het goed mijn leven een week lang radicaal om te gooien. Het biedt ruimte uit te zoeken wat omgeving met je doet. Geeft misschien nieuwe inzichten.” Zijn ervaringen op de Oude Buisse Heide resulteerde in de dichtbundel ‘Ik vond geen spoken in Achtmaal’.

Tijdens Open Monumentendag starten de gidstochten met een intiem optreden van Dean Bowen (15 minuten), daarna vertelt de gids al wandelend meer over het landgoed en de panden. Dit gebeurt in selecte gezelschappen om alle corona-maatregelen te handhaven.

Over Landgoed Oude Buisse Heide

Landgoed Oude Buisse Heide was het zomerverblijf van echtpaar Roland Holst. Beeldend kunstenaar Richard en schrijfster en politica Henriette Roland Holst (1869-1952) vonden hier rust en inspiratie. De gebouwen op de Oude Buisse Heide zijn onlosmakelijk verbonden zijn met het echtpaar Roland Holst. De Herenkamer, Angorahoeve en Atelier zijn allemaal op 13 september te bezichtigen. In 1945 schonk Henriette dit bijzondere natuurgebied aan Natuurmonumenten. En tot op de dag van vandaag is het landgoed een inspiratiebron voor velen.

Kijk hier voor meer informatie en inschrijven.

Kaartjes: € 10,00. Voor leden van Natuurmonumenten: € 7,00.

Meer natuurbelevingstips op 13 september in dit mooie gebied:

  • Op pad met kinderen: speuren in het bos (start om 10.00 uur en 14.00 uur).
  • Workshop dichten bij het Atelier (vanaf 10.00 uur).

     
  • Alle gidstochten gaan langs de tuin van de Angorahoeve, waar een imposant bosbouwpaard te bewonderen is en waar je kan zien hoe een paard gekocht wordt op een authentieke paardenmarkt.

Alle activiteiten kunnen gereserveerd worden via www.natuurmonumenten.nl/openmonumentendag. Reserveren is verplicht.

Miranda Fieret
Miranda Fieret