Ga direct naar inhoud
Nieuws

Open Monumentendag op de Oude Buisse Heide

29 augustus 2023 | Miranda Fieret

Bezoekers kunnen zich aanmelden voor rondleidingen, er is muziek, een streekmarktje en een kinderworkshop vogelhuisjes schilderen. De boswachters en vrijwilligers staan voor je klaar vol verrassende verhalen over het erfgoed en de omliggende natuur.

Bezoek 't Atelier en de Oude Buisse Heide

Bijzonder is dat ditmaal de Buisse Hoeve open is. Deze voormalige boerderij is gebouwd in 1809. Momenteel staat het pand leeg. Atelier Marja Jager toont tijdens Open Monumentendag een aantal werken. Ook de aangrenzende originele Herenkamer is te bezoeken. Het witgeschilderde balkenplafond en de rode plavuizenvloer stammen nog uit de bouwtijd. Hier ontvingen de voormalige eigenaren, het kunstenaarsechtpaar Roland-Holst, hun gasten. Met hen zaten ze vaak tot diep in de nacht aan de tafel om samen te lezen en te praten.  

Over Landgoed Oude Buisse Heide

Landgoed Oude Buisse Heide was het zomerverblijf van echtpaar Roland Holst. Beeldend kunstenaar Richard en schrijfster/politica Henriette Roland Holst vonden hier rust en inspiratie. De gebouwen op de Oude Buisse Heide zijn onlosmakelijk verbonden zijn met het echtpaar Roland Holst. In 1945 schonk Henriette dit bijzondere natuurgebied aan Natuurmonumenten. En tot op de dag van vandaag is het landgoed een inspiratiebron voor velen.

Fotowedstrijd

Door de overdracht van historische verhalen en sprekende beelden kan erfgoed weer gaan leven. Daarom organiseren de zeven grootste erfgoedorganisaties van Nederland, waaronder Natuurmonumenten, dit jaar een fotowedstrijd tijdens de Open Monumentendag. Bezoekers die de meest iconische foto’s maken van cultureel erfgoed in Nederland, maken kans op mooie prijzen.Zondag 10 september zijn er doorlopend activiteiten vanaf 9.00 tot 16.00 uur. Het landgoed en de panden zijn gratis toegankelijk. Voor gidstochten en workshops zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar en wordt een vergoeding gevraagd.

Parkeren bij: Roosendaalsebaan 19, Achtmaal (Zundert) of Roosendaalsebaan 4, Achtmaal (vanaf 12.00 is hier een pendeldienst met huifkar beschikbaar).

Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Miranda Fieret
Miranda Fieret