Ga direct naar inhoud
Nieuws

Project Turfvaart Bijloop feestelijk afgerond

08 juni 2018 | Miranda Fieret

Op donderdag 7 juni hebben Waterschap Brabantse Delta, Brabants Landschap en Natuurmonumenten het project Turfvaart Bijloop Zuid officieel afgerond tijdens een feestelijke bijeenkomst. In het stroomgebied van de Turfvaart en de Bijloop in de gemeente Zundert en Rucphen zijn de afgelopen jaren antiverdrogingsmaatregelen uitgevoerd. Ook is er hard gewerkt aan de inrichting van een nieuw natuurgebied.

Blije gezichten van de projectpartners

Antiverdrogingsmaatregelen

Delen van de natuurgebieden rondom Turfvaart Bijloop Zuid waren verdroogd en de waterkwaliteit voldeed niet. Daarnaast was de aan- en afvoer van water in het gebied niet ideaal. Daarom heeft Waterschap Brabantse Delta samen met Natuurmonumenten en Brabants Landschap maatregelen getroffen om de waterhuishouding te verbeteren. Er zijn stuwen geplaatst, een aantal watergangen zijn ondieper gemaakt en kades verlegd en hersteld. Het goede (grond)water wordt nu langer vastgehouden. Dit is gunstig voor allerlei kwetsbare planten en dieren. Daarnaast is er 22 hectare nieuwe natuur gerealiseerd.

Natuur Netwerk Brabant

Het gebied Turfvaart Bijloop Zuid is onderdeel van Natuurnetwerk Brabant. Het doel van het Natuurnetwerk Brabant is om natuurgebieden te vergroten en onderling te verbinden. Hierdoor krijgen planten en dieren meer ruimte en kunnen makkelijker van het ene naar het andere gebied. Het Natuurnetwerk Brabant helpt daarnaast tegen de gevolgen van klimaatverandering zoals overstromingen of watertekort.

Goede samenwerking

De drie partijen zijn erg te spreken over de goede samenwerking onderling, met particulieren en met de omgeving gedurende dit project en benadrukten het belang hiervan voor de toekomst.

Het project is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant.    

Bekijk hier de korte film over het project.

Wandelroute Dal van de Turfvaart

Beleef zelf het gebied en wandel de route door het dal van de Turfvaart!

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret