Ga direct naar inhoud
Nieuws

Volop activiteiten op Open Monumentendag

24 augustus 2022 | Miranda Fieret

Tijdens Open Monumentendag op zondag 11 september 2022 opent Natuurmonumenten de deuren van haar cultuurhistorische gebouwen op de Oude Buisse Heide (Achtmaal). Vergaap je aan de prachtige architectuur van het atelier, volg een workshop dans en natuur of doe samen met de kinderen een OERRR-tocht.

Open Monumentendag - Oude Buisse Heide

Iedereen die razend nieuwsgierig is naar de kunstzinnige panden van de Oude Buisse Heide kan op zondag 11 september een rondleiding boeken. Alleen op deze dag zijn de monumentale panden van binnen te bewonderen. Extra leuk is de Angorahoeve: dit knusse huis met rieten dak is vorig jaar opnieuw ingericht. Helemaal in stijl van kunstenaarsechtpaar Roland Holst, de voormalige bewoners. De gids neemt je ook nog mee naar het Atelier en de monumentale schuur. Beiden ontworpen door Margaret Staal-Kropholler, de eerste vrouwelijke architect van Nederland.

Naast de rondleiding over het landgoed is er nog meer te doen. De band Cool McFinn speelt bijvoorbeeld akoestisch rond de tafel. Er is een streekmarktje en er zijn diverse workshops en gidstochten om aan mee te doen. Tevens staat er speciaal voor kinderen een spannende OERRR safari op het programma!  

Beestjes vangen

Gedurende deze OERRR safari gaan we samen met de kinderen de meest uiteenlopende beestjes vangen en bekijken. Insectengids Vera Vandenbulcke laat diverse vangtechnieken zien, zodat kinderen de beestjes van heel dichtbij kunnen zien. We gaan op zoek naar lieveheersbeestjes, vlinders, libellen, spinnen, kevers, kikkers, salamanders, hagedissen en nog veel meer! Natuurlijk vertellen we ook over de soorten en laten we zien waarom deze onmisbaar zijn in de natuur.   

Over Landgoed Oude Buisse Heide

Landgoed Oude Buisse Heide was het zomerverblijf van echtpaar Roland Holst. Beeldend kunstenaar Richard en schrijfster en politica Henriette Roland Holst vonden hier rust en inspiratie. De gebouwen op de Oude Buisse Heide zijn onlosmakelijk verbonden zijn met het echtpaar Roland Holst. De Angorahoeve en Atelier zijn allemaal op zondag 11 september te bezichtigen. In 1945 schonk Henriette dit bijzondere natuurgebied aan Natuurmonumenten. En tot op de dag van vandaag is het landgoed een inspiratiebron voor velen.

Alle activiteiten zijn kleinschalig met maximaal 12 deelnemers. Kijk hier voor meer informatie en tickets. 

Miranda Fieret
Miranda Fieret