Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wandel langs schilders en tekenaars op de Zundertse landgoederen

07 mei 2019 | Miranda Fieret

Op zaterdag 11 mei zijn maar liefst 35 schilders en tekenaars in het veld aan het werk op de mooiste plekjes langs de Turfvaart die vanuit de zuidkant van de Oude Buisse Heide door de landgoederen van Zundert naar Breda stroomt. Vijf wandelroutes leiden die dag het publiek langs 19 idyllische schilderlocaties waar de schilders en tekenaars hun kunsten vertonen. Het idee om de historische vaart door een groot aantal schilders in beeld te brengen is afkomstig van de Stichting Cultuur Landgoederen Zundert omdat het 400 jaar geleden is dat de Turfvaart gegraven is.

Schilderen langs de Turfvaart. Foto: Sandragrafie

Wandelen langs de schilderlocaties

Stichting Cultuur Landgoederen heeft speciaal voor het schilder- en tekenevenement 5 wandelroutes samengesteld die het publiek langs de locaties leiden en waar de kunstenaars aan het werk zijn. De (gratis) wandelroutes zijn te downloaden via www.cultuurlandgoederen.nl of verkrijgbaar bij ’t Pannehûske in Achtmaal en Golfpark de Turfvaert in Rijsbergen. Twee weken later – op 25 en 26 mei - worden de werken tentoongesteld in verschillende expositieruimten in de directe omgeving van de Turfvaart en is er een fietsroute langs alle expositie-adressen.

 

400 jaar Turfvaart

400 jaar geleden werd de Turfvaart gegraven voor de afvoer van turf uit veengebieden in Zundert naar Breda. Een deel van de uitgeturfde veengebieden werd later omgetoverd in landgoederen die we nu kennen als Oude Buisse Heide, de Moeren en Pannenhoef. De historische vaart is 26 km lang en nog altijd zichtbaar in het landschap en stroomt over grote lengte door de nu prachtige oude landgoederen en natuurgebieden.

 

Samen met landgoedeigenaren

Het evenement ‘De Turfvaart door de ogen van schilders en tekenaars’ is een initiatief van Stichting Cultuur Landgoederen Zundert met medewerking van Natuurmonumenten, Brabants Landschap en Landgoed de Moeren. De Stichting heeft zich ten doel gesteld om culturele activiteiten te organiseren en culturele uitingen een podium te bieden voor een breed publiek op en rond de historische landgoederen.

Meer informatie over het evenement ‘De Turfvaart door de ogen van schilders en tekenaars' vind je op: www.cultuurlandgoederen.nl

 

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret