Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het Verdriet van de Zuiderzee: méér dan een voorstelling

07 april 2022 | Hanneke Wijnja

Deze nazomer zal het glooiende kustgebied van het Oudemirdumerklif het natuurlijke decor zijn van de theatervoorstelling 'Het Verdriet van de Zuiderzee'. Naast de voorstelling in augustus en september wordt door een creatief team een verdiepend contextprogramma ontwikkeld. Dit programma maakt de bezoekers bewust van de geschiedenis, ons erfgoed, cultuur, natuur en de mensen die in deze rijke omgeving wonen.

Oudemirdumerklif

Zo zijn daar de wandelingen met gids rondom de fascinerende speellocatie en vijf foto- en videoportretten van een aantal trotse inwoners en fanaten van het gebied rondom het Oudemirdumerklif, waaronder onze eigen boswachter Sander Veenstra. Deze portrettenserie zal aankomende zomer als tentoonstelling te zien zijn in Oudemirdum bij Bezoekerscentrum Mar & Klif.

Klifwandeling met gids 

Over de bijzondere regio waar 'Het Verdriet van de Zuiderzee' plaatsvindt is veel te vertellen. Daarom wordt in samenwerking met Natuurmonumenten een speciale klifwandeling aangeboden in combinatie met een ticket voor de voorstelling. Dwars door het gebied wat normaal niet toegankelijk is voor publiek, langs het water richting het uitkijkpunt van het Oudemirdumerklif. Tijdens de wandeling vertelt journalist en historicus Arnoud van de Ridder over de ontstaansgeschiedenis van het klif. Vogelspotter Jan Tijsma laat je met een gerichte blik kijken naar de bijzondere flora en fauna van het gebied. Ook staat er een speciale, muzikale verrassing te wachten onderweg. 

Video- en fotoportretten De Gaasterlanders

De komende twee maanden worden opnames gemaakt van een vijftal bijzondere mensen uit Gaasterland. Hoe kijken de bewoners en liefhebbers van Gaasterland naar deze bijzondere omgeving? Waarom besloten ze zich juist hier te vestigen? Of hier hun tweede huis van te maken? Hoe kijken zij naar de toekomst van het gebied? De videoportretten worden in samenwerking met Artisan Creatives ontwikkeld. Het video- en fotoproject is te horen en zien op de speellocatie en in aanloop naar de voorstelling ook online. Documentaire-fotograaf Kees Muizelaar (onder andere werkzaam voor De Volkskrant en oorspronkelijk afkomstig uit Balk) zal bijzondere en persoonlijke fotoportretten van de geïnterviewden maken. Dit video- en fotoproject wordt een belangrijk onderdeel van een zomertentoonstelling in Bezoekerscentrum Mar & Klif, die in het teken staat van de thematiek van de voorstelling en in samenwerking wordt ontwikkeld. 

Het Verdriet van de Zuiderzee Speelperiode: 10 augustus t/m 11 september als onderdeel van Arcadia2022 

Première: zaterdag 13 augustus 2022  

 

Het reserveren van kaarten, de klifwandeling en diverse horeca-arrangementen kan via deze link

 

Het Verdriet van de Zuiderzee is een coproductie van Orkater en Schouwburg De Lawei en komt tot stand in samenwerking met Natuurmonumenten en Kunstkring Gaasterland. 

  

Meer informatie vind je op de website www.verdrietvandezuiderzee.nl 

Hanneke Wijnja
Hanneke Wijnja