Ga direct naar inhoud
Nieuws

89 verschillende soorten korstmos in één natuurgebied

08 december 2015 | Marie-Thérèse te Bulte

Het gaat goed met de variatie in natuurgebied Planken Wambuis: er werden maar liefst 89 verschillende soorten korstmossen aangetroffen, waaronder zo’n 35 (zeer) zeldzame.

Korstmossen

Vrijwilligers van de KNNV Wageningen, Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, deden een uitvoerig onderzoek in Planken Wambuis. Zij keken hoe het gaat met onder meer hogere planten, mossen, korstmossen, paddenstoelen, dagvlinders, sprinkhanen en kevers.

Dood hout

Het onderzoek leverde informatie over de landschappelijke variatie in het gebied. Zo werden er maar liefst 89 verschillende soorten korstmossen gevonden. Ongeveer 35 daarvan staat te boek als (zeer) zeldzaam, zoals het koraalblaadje. Dat het goed gaat met de korstmossen, komt doordat dik dood hout veelal blijft staan of liggen. Daarnaast draagt het open maken van kleine, dichtgegroeide stuifzandgebiedjes en begrazing door herten, reeën, Spaanse runderen en paarden bij aan de grote rijkdom aan soorten in het natuurgebied.

Zelf grazers zien

Wil je de grazers van Planken Wambuis tegenkomen, wandel of fiets dan naar uitzichtpunt de Valenberg, zoals weergegeven op dit kaartje. Vergeet je verrekijker niet!

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte