Ga direct naar inhoud
Nieuws

Geef je mening over het Gelderse landschap

19 december 2018 | Marie-Thérèse te Bulte

Hoe houden we Gelderland samen mooi en levend? Jouw mening telt. Vul de Nationale Landschap Enquête in.

Gelderland

Ons kleine, drukke land verandert onvoorstelbaar snel: de open ruimte in Nederland neemt met 8 hectare per dag af. Steeds meer megastallen, distributiecentra, zonneparken, windmolens, snelwegen en woonwijken vragen ruimte. Natuurmonumenten maakt zich hierover zorgen. Daarom vragen we alle Nederlanders zich uit te spreken over hoe we willen dat Nederland er uit ziet. Hoe gaan we al die ontwikkelingen zo inpassen dat Nederland een fijn land blijft om te leven? Kan dat met liefde voor ons landschap en de natuur? En hoe ziet dat er dan uit?

Geef ook je mening en vul de enquête in.

Gelders landschap

In Gelderland gaat veel goed. Winterswijk staat alleen zonneparken toe die passen in het landschap. Berkelland spant zich in om landschapselementen te behouden. In Hackfort kwam er geen megastal bij en in Voorst geen mega-kas.

Toch staan ook in Gelderland waardevolle landschappen steeds meer onder druk. Sluipenderwijs verdwijnen in de Achterhoek lanen, bomen, houtwallen, hoogstamboomgaarden en erfbeplanting. In kleinschalige landschappen verschijnen grote zonneparken en windmolens. En op veel plekken duikt de megastal op.  Er is meer regie nodig om de Gelderse landschappen mooi en levend te houden.

Liefde voor het landschap

“Ons landschap staat op het spel”, zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. “Als we niet opletten, verdwijnt de schoonheid en weidsheid van ons land en de ruimte voor de natuur.”

Natuurmonumenten wil de diversiteit aan vormen, aan kleuren en geuren, aan planten en dieren niet verloren laten gaan. Kunnen we die nieuwe woningen en andere bouwplannen inpassen met liefde voor ons landschap? En hoe ziet dat er dan uit? Geef ook je mening over ons landschap en vul de enquête in.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Environmental Research in samenwerking met Natuurmonumenten. De resultaten stellen we beschikbaar aan bestuurders zodat zij dit kunnen meewegen als zij beleid vormgeven. Meedoen kan tot 9 januari.

Vul hier de enquête in >

Lees hier meer over het landschap >

Klik hier voor het Natuuronderzoek van OERRR >

 

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte