Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ledendag Zuidwest-Veluwe op 8 juni 2024 - Natuur verbindt

21 januari 2024 | - Rob Krabbenborg

Op zaterdag 8 juni organiseert de ledencommissie Gelderland de jaarlijkse ledenmiddag voor de Gelderse leden op de Zuidwest Veluwe. Reserveer deze datum vast en lees meer over het thema van deze middag: "Natuur verbindt".

Op het eiland Rügen biedt het natuurreservaat Goor een ‘pad van rust en inzicht’ van 4,2 km, waar bezoekers een route kunnen volgen met verschillende posten. Elke post nodigt uit om de natuur te ervaren, zoals hier waar bezoekers mediteren terwijl ze leunen tegen de majestueuze beukenbomen © Bas Verschuuren

Dit jaar vindt de ledendag plaats op 8 juni op de schilderachtige Zuidwest-Veluwe. In dit 'Gelders Arcadië' ontdekken we de wortels van de 19e-eeuwse 'Oosterbeekse school', waarvan de schilders verbonden waren met een onverminderd inspirerend landschap. Het samenspel tussen kunst en natuur vormt een prachtig voorbeeld van 'natuurverbinding', het thema van de ledendag 2024.

'Natuurverbinding', de band die elk van ons met de natuur heeft, is een belangrijke drijfveer voor natuurbescherming en een bron van zingeving. Vroeger werd natuur voornamelijk beschermd vanwege haar intrinsieke waarde, maar tegenwoordig werken beleidsmakers en beheerders veelal met ecosysteemdiensten. Toch krijgen ook nieuwe ‘relationele’ manieren van natuur waarderen steeds meer aandacht in de internationale biodiversiteitspolitiek. Voor de leden van Natuurmonumenten is het nu dus een goede tijd om natuurverbinding beter te begrijpen en te waarderen.

"We beschermen de natuur omdat we van haar houden", is een veelgehoorde uitspraak. Dit veelzijdige thema gaat verder dan cultuurhistorie en recreatie, zoals de meeste mensen dat kennen van hun bezoek aan onze natuurgebieden. Het voegt mogelijk ook enorme waarde toe aan de natuurwetenschappelijke benadering waarmee de natuur vaak wordt beheerd en geïnterpreteerd. Natuurverbinding biedt ons de kans om te ervaren hoe de culturele en spirituele betekenis van de natuur ons raakt en hoe onze fysieke en psychische welzijn worden gevoed door de band die we dagelijks met de natuur hebben.

Bas Verschuuren

- Rob Krabbenborg