Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuw raster tussen terreinen gemeente Ede en Natuurmonumenten

17 februari 2022 | Ramona Fredriks

Onlangs is een nieuw veeraster geplaatst tussen natuurgebied Planken Wambuis en de aangrenzende bosgebieden van de gemeente Ede. De directe aanleiding hiervoor is dat Ede stopt met de begrazing door de Spaanse Sayaguesa runderen en New Forest pony’s.

Nieuw raster tussen terreinen gemeente Ede en Natuurmonumenten

Vele jaren konden de runderen en pony’s zich vrij voortbewegen tussen de terreinen van de gemeente Ede en Natuurmonumenten om het landschap gevarieerd en open te houden. Doordat Ede besloten heeft om met de begrazing door de Spaanse runderen en pony’s op hun terrein te stoppen en Natuurmonumenten de begrazing voortzet, is een raster nodig om de kuddes te begrenzen.Wethouder Jan Pieter van der Schans: “De terreinen van Ede en Natuurmonumenten zijn verschillend. Natuurmonumenten beheert meer open terreinen en ziet de positieve effecten van begrazing. De gebieden van de gemeente bestaan echter grotendeels uit dennenbossen. De natuur is hier beter af met de natuurlijke aanwezige grazers: edelherten en reeën. We hopen dat soorten als de boswilg en lijsterbes nu meer ruimte krijgen. Dat is goed voor de biodiversiteit.’’

Begrazing

Om de heidegebieden en graslanden van Planken Wambuis open en gevarieerd te houden is begrazing door runderen en pony’s essentieel. Begrazing remt niet alleen de bosontwikkeling af, maar ook het woekeren van snelgroeiende grassen in graslanden en heiden. Bloemrijke kruiden profiteren hiervan. De invloed van runderen gaat nog verder: zij verspreiden zaden via hun vacht en laten hier en daar hun mest vallen. Dit leidt tot allerlei kansen voor dieren en planten om zich te vestigen en uit te breiden.

Paden

Op de grens van beide terreinen, ter hoogte van het wandelpad tussen de Kreelseweg en de Westerbergselaan, worden met de plaatsing van het raster ook enkele paden afgesloten. Hierdoor vindt er minder verstoring door mensen plaats en kunnen vele soorten profiteren van de waardevolle overgangen van bos naar hei. Denk aan nachtzwaluw, veldleeuwerik, zwarte specht, maar ook reeën en edelherten, die moeiteloos het raster kunnen passeren.

Doorgangen in raster voor recreanten

Het raster is geplaatst op de scheiding tussen de terreinen van de gemeente Ede en Natuurmonumenten. Op verschillende plekken zijn doorgangen in het raster gemaakt voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners. Bekijk hieronder de kaarten: 

- Overzichtskaart raster

- Kaart Koeweg - Mosselse Zand (detail 1)

- Kaart Kreelseweg - Westerbergselaan (detail 2)

- Kaart Westerbergselaan - N224 (detail 3)

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks