Ga direct naar inhoud
Nieuws

Spaanse kalfjes geboren in de sneeuw

14 februari 2017 | Marie-Thérèse te Bulte

De kudde Sayaguesa-runderen op Planken Wambuis heeft versterking gekregen. Ondanks de sneeuw en kou van afgelopen weken zijn de eerste kalfjes al geboren.

Kalfje in de sneeuw

De runderen van Spaanse oorsprong zijn een sterk en primitief ras, goed bestand tegen koude weersomstandigheden. Vroeg geboren kalfjes hebben zelfs een voorsprong, ze kunnen maximaal profiteren van het groeiseizoen in de lente. Maar er is ook een risico bij een extreme winter. De koeien kunnen jaarrond kalfjes krijgen, echter 70% van de kalfjes worden in de maanden maart, april en mei geboren met een piek in de tweede helft van april.

Spaanse grazers

De Sayaguesa-runderen komen van oorsprong uit de provincie Zamora in het westen van Spanje. De zwarte dieren zien er indrukwekkend uit met hun karakteristieke hoorns, maar staan bekend als rustig en ongevaarlijk. Op Planken Wambuis en de aanliggende bosgebieden van de gemeente Ede grazen nu al 10 jaar deze Spaanse runderen. De kudde is nu met ongeveer 65 dieren op sterkte. De Sayaguesa's grazen vooral op de heide en de voormalige landbouwgronden, waardoor deze niet dichtgroeien met bomen en gras.

Met het beheer van dit gebied werkt Natuurmonumenten nauw samen met Peter van Geneijgen uit Arnhem, die ook eigenaar is van deze runderen. Het primitieve Spaanse ras is eeuwenlang als trekdier gebruikt en dreigt nu uit te sterven, doordat tractoren hun taak hebben overgenomen. Door de koeien uit te zetten als grazers in natuurgebieden leveren we een bijdrage in het behoud van dit bedreigde ras.

Kom wandelen

Wil je deze runderen met eigen ogen komen bekijken? Je hebt goede kans om deze te zien als je de blauwe of de gele wandelroute volgt vanaf parkeerplaats Oud Reemst.

Kom je moeder met kind tegen? Geniet, maar houd afstand. Respecteer het moederinstinct en bewaar een afstand van minimaal 25 meter met de dieren. De moeder zal haar jong altijd willen beschermen!

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte