Ga direct naar inhoud
Nieuws

Spaanse koeien op de Veluwe

29 januari 2016 | Marie-Thérèse te Bulte

Boswachter Herman Veerbeek ging op zoek naar het kalfje van een Spaanse koe in natuurgebied Planken Wambuis. Hieronder vind je een fragment gemaakt tijdens een mooie, maar winderige dag.

Spaanse koeien

Wie wel eens op Planken Wambuis bij Otterlo wandelt, kent ze vast wel, de zwarte koeien met hun mooie grote hoorns. Deze koeien van Spaanse oorsprong begrazen het natuurgebied. Ze houden zo de heide open en geven het gebied met hun voorkomen een exotisch tintje. De dieren leven nagenoeg wild en hebben een lekker groot terrein tot hun beschikking.

Spaanse koe met kalf

Moeder en kind

Vorige week zag boswachter Herman Veerbeek dat een van de Spaanse koeien een kalf had gekregen. Zoals gebruikelijk is, had moeder zich met haar kind afgezonderd van de kudde. Na enkele dagen sluiten de koeien die net gekalfd hebben, zich meestal weer bij de groep aan. Boswachter Herman Veerbeek wilde graag weten hoe het nu met ze gaat. Op 28 januari ging hij op zoek naar de kudde Spaanse runderen en naar moeder en kind. Heb je de uitzending via Periscope gemist? Hieronder een fragment (het was een mooie dag, maar jammer genoeg ook wat winderig!).

Spaanse runderen op Planken Wambuis, Veluwe

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte