Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wandelen in kleine groepen over Natuurbegraafplaats Heidepol bij Arnhem

09 september 2020 | Ramona Fredriks

Op Natuurbegraafplaats Heidepol bij Arnhem gaat een deel met nieuwe natuur open voor het publiek. Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus is besloten om de groots opgezette opening in september - zoals aangekondigd in het magazine Puur Natuur van Natuurmonumenten - op een andere manier in te kleden.

Natuurbegraafplaats Heidepol bij Arnhem

Van dinsdag 6 tot en met zaterdag 10 oktober organiseert Natuurbegraafplaats Heidepol nu ‘De week van de wandeling’. De rust, de ruimte, de bomen… Samen wandelen in kleine groepen over Heidepol is dé manier om alles te weten te komen over natuurbegraven. Houd voor alle informatie en de precieze tijden de website www.heidepol.nl in de gaten.
 

Natuurbegraafplaats Heidepol

Aangrenzend aan natuurgebied Planken Wambuis, midden op de Veluwe, ligt Heidepol. De natuurbegraafplaats is een prachtige plek met een nieuw heideveld, oude beukenlanen en natuurgraslanden tot aan de horizon. Het gebied heeft een oppervlakte van 25 hectare met een rijke variatie aan bomen, planten en dieren.

Op Heidepol zijn veel natuur- en cultuurhistorische kenmerken uit verschillende perioden zichtbaar. Zo vind je in het gebied karrensporen van oude hanzewegen, die eeuwenlang werden gebruikt om met paard en wagen tussen de hanzesteden Arnhem en Harderwijk te reizen. Een tijdje was het gebied in bezit van een baron; nog later werd Heidepol bewoond door ondernemers en boeren. In 1938 bouwde Antheunis van Eijk het landhuis De Heidepol, dat tegenwoordig net buiten de natuurbegraafplaats ligt. De Amerikaanse eikenlaan in het verlengde van de villa heeft een 600 meter lange zichtlijn het dal in. In 2012 verwierf Natuurbegraven Nederland het gebied.
 

Samenwerking

Steeds meer mensen hebben de wens om in de schoonheid van de natuur een laatste rustplaats te vinden. Het gebied aan de rand van natuurgebied Planken Wambuis biedt daarvoor goede mogelijkheden. Onze partner Natuurbegraven Nederland heeft al op diverse plekken in het land laten zien hoe mooi natuurbegraven kan met respect voor natuur en mens. Natuurwaarden staan daarbij voorop.

Natuurmonumenten werkt nauw samen met Natuurbegraven Nederland. Een natuurbegraafplaats wordt beheerd als natuurgebied. Gedurende de periode dat het gebied een natuurbegraafplaats is, zorgt Natuurbegraven Nederland voor het beheer. Dat gebeurt op basis van een gezamenlijk opgesteld inrichtings- en beheerplan. Na deze periode neemt Natuurmonumenten het gebied in beheer.

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks