Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeldzame vuurspinnendoder waargenomen op Planken Wambuis

27 juli 2015 | Marie-Thérèse te Bulte

Eind juli ontdekte graafwespenspecialist Hans Nieuwenhuysen van de Nederlandse Entomologische Vereniging de zeldzame vuurspinnendoder op de Veluwse Planken Wambuis. Een bijzondere waarneming als je bedenkt dat dit bijzondere wespje de ook al zeldzaam voorkomende lentevuurspin nodig heeft om te overleven.

Vuurspinnendoder

Lentevuurspin 

De groep specialisten van de NEV was op uitnodiging van boswachter Roel van Ekeris naar Planken Wambuis gekomen om te kijken of de vuurspinnendoder er voor komt. 'Aan één voorwaarde was al voldaan; de zeldzame lentevuurspin komt in het deelgebied Oud Reemst voor. De vuurspinnendoder gebruikt specifiek deze spin om haar eitjes op af te zetten'. 

Bekroning op het werk

Boswachter Van Ekeris: 'De schrale, voedselarme begroeiing van de kapvlakte op Planken Wambuis vormt de ideale leefomgeving voor de zeldzame lentevuurspin. Aan de rand van het bos kunnen ze zich lekker opwarmen in de zon. Zo rond eind juni en in juli waagt het vrouwtje lentevuurspin zich boven de grond om te vervellen en gaat ze vaak op zoek naar een nieuw territorium. Dat is het moment dat de vuurspinnendoder toe slaat om eitjes op het vrouwtje lentevuurspin af te zetten. Het mannetje vuurspin komt al vanaf begin april tot half mei boven de grond op zoek naar een maatje. Die zijn in juli al weer 'buiten beeld' als de vuurspinnendoder actief wordt. De waarneming is een bekroning op ons werk'. 

Lentevuurspin

Herstelmaatregelen

Ekeris: 'De afgelopen tijd hebben we hier en daar selectief bomen gekapt, zodat de zon weer voldoende ruimte kreeg. De zo ontstane warmteplekken zijn heel geschikt voor de lentevuurspin. Daarnaast hebben we de diverse open plekken weer met elkaar verbonden, zodat de soorten die van droogte en warmte houden van plek naar plek kunnen trekken. De 'busbanen' tussen de open plekken zijn verbreed, dus meer kansen voor insecten'. 

Wandelen 

De kans dat je de vuurspinnendoder aantreft zal niet heel groot zijn, maar tot ongeveer half augustus zitten ze op de kruidenrijke delen op Planken Wambuis. Op zoek naar voedsel, naar de nectar op de kruidige planten. Misschien spot je er eentje op je wandeling door Planken Wambuis. 

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte