Ga direct naar inhoud
Nieuws

Unieke kans! Ga mee op weidevogelsafari met de boer op het Rotterdams platteland

19 april 2023 | Natascha Hokke

In het voorjaar is het een drukte van jewelste in het leven van de weidevogel. Ze maken spectaculaire baltsvluchten in de lucht, bouwen hun nesten en krijgen kuikens. Heb je dit altijd al van dichtbij willen zien? Ga mee met de boer op de hoge boerenkar en krijg een uniek kijkje in het leven van weidevogels op het Rotterdams platteland.

Grutto op paal

Boer & boswachter heten je welkom!

Grutto’s, tureluurs, kieviten en scholeksters, je kunt ze zomaar tegenkomen tijdens deze tocht op de boerenkar. Waar ze niet van schrikken, is het monotone geronk van een trekker. Raar, maar waar. Daarom rijden we langzaam met een hoge boerenkar door de weidevogelpolder. Vanaf de wagen speuren we naar nesten en vogels, verstopt tussen de grazende koeien. Kieviten buitelen boven de weilanden en grutto’s roepen luid hun eigen naam.

De boswachters van Natuurmonumenten werken samen met boeren zoals Arie van den Berg en Jan-Dirk Rodenburg. De koeien van de boer lopen in de gebieden en helpen zo mee in het beheer.

Arie van der Berg

Boer Arie van den Berg

Ontdek de weidevogels van het Rotterdams platteland

Tijdens de excursie krijg je een rondleiding op de boerderij. Je ziet hoe een (biologisch) melkveebedrijf werkt. Ook zijn er kalfjes en lammetjes. Hierna springen we op een hoge boerenkar. Boer Arie van den Berg neemt je mee naar zijn graslanden achter Hoeve Ackerdijk. Vanaf de wagen zie je de graslanden van Midden-Delfland en kun je de nesten van de vogels zelf ontdekken en observeren. Boer Jan-Dirk Rodenburg gaat met jou op zoek naar weidevogels in Polder Schieveen. De skyline van Rotterdam verrijst op de achtergrond. Neem gerust je fotocamera mee!

Grutto kuiken

Gruttokuiken

Samenwerken aan een mooi & biodivers platteland

Landelijk gaat het niet goed met de weidevogels. Al jaren neemt het aantal grutto’s, tureluurs en kieviten in rap tempo af. Gelukkig zijn de weidevogelreservaten aan de noordrand van Rotterdam en Midden-Delfland nog steeds rijk aan weidevogels. Boeren zoals Dirk en natuurbeschermers werken samen om de grutto en andere ‘boerenvogels’ een plek te geven. Ook in het programma ‘Rotterdam de boer op!’ werkt een coalitie van boeren, boswachters, supermarkten en bedrijven aan meer biodiversiteit op het platteland, lokaal & natuurinclusief eten in de stad en een eerlijke prijs voor de boer.

Tijdens de wandeling laten deze weidevogelboeren graag aan jou zien wat er allemaal komt kijken bij goed weidevogelbeheer.

Meld je snel aan!

Wil je mee op een van deze excursies? Meld je snel aan!

Boer Jan-Dirk Rodenburg Polder Schieveen

Boer Jan-Dirk Rodenburg

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter