Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nu te zien: expositie Tuinbeelden van Buitenplaats De Tempel in Museum Oud-Overschie in Rotterdam

06 september 2021 | Natascha Hokke

De expositie ‘De Tuinbeelden van Buitenplaats De Tempel’ in Museum Oud-Overschie neemt je mee in de geschiedenis van deze Rotterdamse buitenplaats aan de Schie. Hart van de tentoonstelling vormen een aantal fraaie achttiende-eeuwse beelden, afkomstig van De Tempel. Verder zijn bodemvondsten uit de weilanden rondom De Tempel te bewonderen. De expositie is tot 5 juni 2022 te bezoeken en kan perfect gecombineerd worden met een wandeling op De Tempel.

Eerste bomen geplant op Landgoed de Tempel

Collectie tuinbeelden van nationaal belang

De beeldencollectie van de Rotterdamse buitenplaats De Tempel is prachtig én van nationaal belang. Buitenplaats De Tempel ligt aan de Schie, direct te noorden van Overschie, op tien minuten fietsen van Museum Oud-Overschie. Gemeente Rotterdam en Natuurmonumenten zijn in 2019 begonnen met het herstel en de recreatieve ontwikkeling van Buitenplaats De Tempel en de naastgelegen Buitenplaats Nieuw Rhodenrijs. Als onderdeel van het herstel van De Tempel worden de historische beelden door Stadsherstel Historisch Rotterdam gerestaureerd en hierna in de tuin teruggeplaatst.

Benieuwd naar de expositie? Kijk hier voor de virtuele 3D-tour!

Expositie Tuinbeelden De Tempel in Museum Oud-Overschie

Van link naar rechts: Niels van der Vlist (directeur Stadsherstel Historisch Rotterdam), Bob Hartog (Natuurmonumenten), John van den Berg (oprichter Museum Oud-Overschie)

Beschermd voor de toekomst

Met de beeldencollectie, tuinornamenten en gebouwen telt De Tempel een indrukwekkend aantal rijksmonumenten. In 2013 is Stadsherstel Historisch Rotterdam eigenaar geworden van de monumentale beelden, een belangrijk moment voor behoud en restauratie. De tuinen van De Tempel komen in erfpacht en beheer bij de boswachters Natuurmonumenten. Daarmee zijn naast de tuinbeelden ook de tuinen van de buitenplaatsen voor de toekomst veilig gesteld. De komende jaren werken gemeente en Natuurmonumenten aan het herstel van de tuinen.

Landgoed de Tempel beeldencollectie

Kom langs in Museum Oud-Overschie

Wil je meer weten over de bijzondere beelden van De Tempel, het originele houten beeld bewonderen en het oudst bekende beeld van de buitenplaats, het dolfijntje, gerestaureerd aanschouwen? Kom dan eens langs in Museum Oud-Overschie. De tentoonstelling wordt in januari aangevuld met oude tekeningen van het theehuisje, recent verworven uit een nalatenschap.

De expositie ‘De tuinbeelden van Buitenplaats De Tempel’ is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Natuurmonumenten, Museum Oud-Overschie, Stadsherstel Historisch Rotterdam en Gemeente Rotterdam en tot 5 juni 2022 te bewonderen. Kijk op www.museumoudoverschie.nl voor de actuele openingstijden.

Maak een wandeling over De Tempel

Ook heten de boswachters van Natuurmonumenten je van harte welkom voor een prachtige winterwandeling op Buitenplaats De Tempel. Kijk voor meer informatie op De Tempel.

 

Expositie Tuinbeelden De Tempel in Museum Oud-Overschie

Van link naar rechts: John van den Berg (oprichter Museum Oud-Overschie), Niels van der Vlist (directeur Stadsherstel Historisch Rotterdam) en Bob Hartog (Natuurmonumenten)

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter