Ga direct naar inhoud
Nieuws

Uniek beeld: na 200 jaar een levende bever in Midden-Delfland

20 mei 2020 | Natascha Hokke

Na 200 jaar is er een levende bever gezien in Midden-Delfland. Een bewoner van Zweth, een dorp gelegen tussen Rotterdam en Delft, wist het dier op 29 april vast te leggen op beeld. Boswachter van Natuurmonumenten Martijn van Schie is heel erg blij met dit nieuws, maar ook gespannen. “Ik hoop dat de bever snel een rustig plekje vindt in een van de nabijgelegen natuurgebieden”, zegt de boswachter van Natuurmonumenten. “In de Ackerdijkse Plassen is de bever in ieder geval hartstikke welkom!”

bever zwemt

Herman van Leeuwen woont in Zweth en benaderde Natuurmonumenten toen hij op 29 april een bever in de Schie zag. Geen beeldmateriaal, want hij dacht in eerste instantie dat het een spartelende kat in het water was. Snel pakte hij de kano om het dier te redden. Dichterbij zag Herman van Leeuwen dat het niet om een kat ging. “De bever sprong vrijwel direct voor onze kano in het water en was dus goed te herkennen”, vertelt hij. Een uur later lukte het zijn buurman Stef den Boer om het dier op video vast te leggen.

Bever in de Schie bij Zweth

Opmars van de bever

Martijn van Schie is boswachter bij Natuurmonumenten en wacht al jaren met gepast geduld op de terugkeer van het grootste knaagdier van Europa in Midden-Delfland. “Zes jaar geleden deed een vrouwtjes-bever een poging, maar sneuvelde op de snelweg”, vertelt hij.

Bevers zijn zeldzaam en waren zelfs lange tijd uitgestorven in Nederland. In 1988 is het dier weer uitgezet en nu breidt hij zich ook in Zuid-Holland steeds verder uit. Op diverse plekken aan de zuidkant van de havenstad, zoals de Biesbosch en Tiengemeten, wist de bever zich al succesvol te vestigen.

Boswachter Martijn van Schie legt uit: “Het is enorm lastig voor de bever om Midden-Delfland te bereiken. Denk aan alle barrières zoals infrastructuur, tunnels, viaducten, beschoeiingen. Ook verplaatst de bever zich het liefste door het water, wat nog extra obstakels met zich meebrengt. Als het dier uiteindelijk een geschikt natuurgebied vindt, is het zeer aannemelijk dat hij blijft hangen. Dat zou de ideale situatie zijn!”

Lees hier alles over bever

Bevers zijn bijzonder kundige bouwmeesters.

Bever in Den Haag/Nootdorp

Deze week bracht het Hoogheemraadschap van Delfland een ander filmpje naar buiten van een bever die zich liet filmen tussen Den Haag Ypenburg en Nootdorp. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om hetzelfde dier. De bever was duidelijk de weg kwijt; op klaarlichte dag zwom hij in een heel drukke omgeving en wist hij niet direct waar hij naartoe moest.

Welkom in Ackerdijkse Plassen!

Boswachter Martijn van Schie reageert: “Ik ben zeer benieuwd waar deze bever eindigt. Als het dier doorzwemt, heb je kans dat ie midden in het centrum van Den Haag uitkomt. Hopelijk keert ie om en weet hij zo Ackerdijkse Plassen te vinden. Hier is ie hartstikke welkom! De tijd zal het leren.”

Ga voor groei!

Onze boswachters zetten alles op alles om in natuurgebieden meer leef- en woongebieden voor dieren zoals de bever en planten te maken. Vraag de actiekrant met verhalen over planten en dieren in onze natuurgebieden en tuintips om ook je eigen omgeving groener te maken. Vraag hier de gratis actiekrant aan >> 

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter