Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gelderlanders zien minder bloemen

17 maart 2019 | Natuurmonumenten

Met een 7,9 hoort Gelderland tot de drie provincies met de hoogste landschappelijke waardering. Toch maakt bijna 80% van de Gelderlanders zich zorgen over hun landschap, bijvoorbeeld over de achteruitgang van bloemen. Dat blijkt uit de Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten, die door 6.206 Gelderlanders is ingevuld.

Gelderland

Zorgen over landschap

Regionaal waarderen Gelderlanders hun landschappelijke omgeving verschillend. De Achterhoek, de Veluwe en het Rijk van Nijmegen krijgen de hoogste waardering. De stadsregio Arnhem-Nijmegen, het rivierengebied (vooral bij Tiel) en de omgeving van Nijkerk krijgen de laagste waardering.

Bijna 80% van de Gelderlanders maakt zich wel zorgen over hun landschap. De overheid moet meer werk maken van bescherming van het landschap, vinden de Gelderlanders. Van de provincie wordt verwacht dat ze meer regie voert op een goede ruimtelijke ordening. 

Minder bloemen

Meer dan gemiddeld vinden de Gelderse deelnemers aan de enquête dat de aantallen bloemen achteruit zijn gegaan. "Mensen waarderen hun woonomgeving hoger als ze meer dieren, bomen, houtwallen en bloemen zien", zegt Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten. “Wilde bloemen geven kleur aan onze omgeving en voeding aan insecten. Ze vormen de onmisbare basis voor sterke natuur. Vorig jaar wees onderzoek uit dat twee derde van alle insecten verdween in nog geen dertig jaar. Zonder bloemen geen insecten, zonder insecten geen vogels.”

Bekijk hier de resultaten van de Nationale Landschap Enquête uit Gelderland.

 

Natuurmonumenten