Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bekijk de mooiste natuurfilms op Wildlife Film Festival in Rotterdam

26 september 2018 | Natascha Hokke

De vierde editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam staat voor de deur. Van woensdag 24 tot zondag 28 oktober kun je de mooiste natuurfilms uit het binnen- en buitenland zien, middenin hartje Rotterdam in bioscoop Cinerama. De slotdag van het festival laat je de drie grootste Nederlandse natuurfilms van dit jaar zien tijdens de speciale Natuurmonumenten Zondag.

Ackerdijkse Plassen met uitzicht op Rotterdam

Natuurfilmmarathon

WAD, Wild en De Wilde Stad. Dat zijn de drie films die te zien zijn tijdens de Natuurmonumenten Zondag. “Het zijn allemaal films met een eigen karakter. Eén ding hebben ze gemeen: de beelden zijn geschoten op Nederlandse bodem”, vertelt stadsboswachter van Natuurmonumenten Maurice Kruk enthousiast. “En we mogen bijzonder trots zijn op het feit dat we zulke prachtige beelden kunnen schieten in ons land. Des te meer reden om zuinig te zijn op onze natuurgebieden!”

Dynamiek in het waddengebied

Zo laat de film WAD van Ruben Smit het waddengebied en de kwetsbaarheid van dit unieke gebied op wereldschaal zien. Het ecosysteem wordt ook in beeld gebracht, van kleine organismen die onderaan de voedselketen staan, tot aan de grootste jagers zoals de slechtvalk en de grijze zeehond. Het is een film die laat zien hoe ongelooflijk dynamisch en groots het UNESCO-gebied is. Natuurmonumenten is trotse beheerder van Texel en Schiermonnikoog.

Zeehonden

Invloed van de seizoenen op de Veluwe

Wild van Luc Enting gaat over de Veluwe en wat er gebeurt met de hoofdpersonen vos, edelhert en wild zwijn tijdens de vier jaargetijden. We zien hoe deze dieren door de seizoenen heen op zoek gaan naar voedsel, hoe ze hun partners ontmoeten en hun jongen grootbrengen. Veel van de beelden zijn opgenomen in Nationaal Park Veluwezoom van Natuurmonumenten. De film vertoont spectaculaire beelden die je normaal niet ziet. En niet kúnt zien, omdat Enting speciale toestemming kreeg om te filmen in gebieden die niet toegankelijk zijn.

Wild zwijn

Groene verbindingen vanuit de stad naar het platteland

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt niet in het waddengebied of op de Veluwe, maar juist middenin de Randstad, op het Rotterdams platteland. Hier werkt hij samen met gemeenten, boeren en vrijwilligers aan meer natuur voor bedreigde weidevogels zoals de grutto en meer groen waar stadse bewoners kunnen ontstressen en even aan de drukte van de stad kunnen ontsnappen. “Die groene verbindingen vanuit de stad naar het platteland zijn niet alleen plezierig voor de stadse bewoners om te wandelen of fietsen, maar ook ontzettend belangrijk voor tal van dieren en planten.”

Het springt namelijk niet direct in de oog tijdens een wandeling door het centrum, maar ook in de stad vind je een overvloed aan leven. “Natuur is overal, ook in Rotterdam. Je vindt hier ook diersoorten die van een rotsachtig landschap houden. Niet voor niets is de voorouder van onze stadsduif de rotsduif.” De film De Wilde Stad van Mark Verkerk, weliswaar geschoten in Amsterdam, vertelt je alles over het ongetemde dierenrijk in een urban jungle.

Spreeuwennest op het dak.

Koop je tickets voor het WFFR!

Het Rotterdamse natuurfilmfestival toont van woensdag 24 t/m zondag 28 oktober de wondere wereld van de natuur op het witte doek. Vier dagen lang worden WFFR-bezoekers op vertoningen getrakteerd van de beste en nieuwste natuurdocumentaires uit binnen- en buitenland. Check nu het programma en koop je kaarten!

De Natuurmonumenten Zondag duurt van 14.00 tot 19.00 uur. Wil jij de marathon bijwonen? Een kaartje kost slechts €15! (van 1 september tot 1 oktober, hierna €20). Boek hier >>

Kun je niet op zondag 28 oktober bij het natuurfilmfestival zijn? Op de andere dagen zijn WAD, Wild en De Wilde Stad ook 'los' van elkaar te zien. Kijk hier voor het hele programma en tickets!

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter