Ga direct naar inhoud
Nieuws

Doe mee met een unieke kennismakingsactie bij Rechtstreex!

26 januari 2022 | Juriaan van Leeuwen

Natuurmonumenten Rotterdam zet zich samen met de lokale boodschappenservice Rechtstreex in voor meer biodiversiteit in de omgeving. Met deze speciale kennismakingsactie voor abonnees van de Natuurmonumenten-nieuwsbrief maken natuurliefhebbers op een leuke manier kennis met verse seizoensproducten uit de omgeving.

Rechtstreex

Bij je eerste bestelling van 25 euro of meer, ontvang je 5 euro korting op je boodschappen én een gratis doosje bloemmengsel voor insecten t.w.v. €5. Meedoen? Gebruik deze code RSBIODIVERS bij het afronden van je eerste bestelling op www.rechtstreex.nl. De korting wordt automatisch verrekend op het bedrag in je winkelmandje. 

Verschil maken met lokale boodschappen

Rechtstreex werkt samen met lokale boeren en telers aan het verduurzamen van de voedselketen. Door je wekelijkse boodschappen via hun website te bestellen, krijgen boeren en telers een eerlijke prijs voor hun product, zodat zij daarmee kunnen investeren in o.a. meer wisselgewassen, bloemrijke akkerranden en een gezonde bodem. 

Cornelis Mosselman

Cornelis Mosselman

‘Ons reguliere landbouwsysteem heeft geen toekomst meer’ zegt Cornelis Mosselman van Bi-jovera, een van de akkerbouwers die levert aan Rechtstreex. ‘Met de focus op bulkproductie putten we de bodem steeds verder uit en komen er steeds meer broeikasgassen vrij.’ Om die reden besloot hij in 2017 het roer op zijn reguliere akkerbouwbedrijf helemaal om te gooien en om te schakelen naar een biologische en regeneratieve landbouwmethode, die hij vooruitboeren noemt.

Kenmerkend daarbij is dat hij strokenteelt toepast, waarbij hij verschillende soorten groenten zoals broccoli, bloemkool, pastinaken en pompoenen naast elkaar laat groeien op volle grond. ‘Schimmels, insecten en ander bodemleven doen vervolgens het werk, als je ze voldoende tijd en ruimte geeft. Ze houden de grond gezond en zorgen ervoor dat het voldoende luchtig blijft en vocht doorlaat, zonder dat je als boer hoeft te ploegen of kunstmest hoeft toe te voegen.’ 

Jeroen Klompe

Jeroen Klompe

Dat voldoende biodiversiteit cruciaal is voor een gezonde bodem, kan akkerbouwer Jeroen Klompe uit de Hoeksche Waard alleen maar beamen. Ook hij verdiept zich al jaren in het thema bodemverbetering en toekomstbestendig boeren: ‘de sleutel om het tij te keren, ligt in de natuur’, zegt hij. Door het creëren van de beste natuurlijke condities onderzoekt hij niet alleen de veerkracht van zijn akkers, maar optimaliseert hij ook de smaak en kwaliteit van de producten. Dat is is volgens hem een logisch gevolg want ‘gezond eten, komt van een gezonde bodem.’ 

Samenwerken voor een gezonde bodem 

Ook boswachter Juriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten maakt zich samen met zijn collega’s hard voor meer biodiversiteit in de omgeving. Dit doen ze samen met gemeenten, maar ook met boeren en telers die zich inzetten voor meer natuurinclusieve landbouw. Het mooie van de samenwerking met Rechtstreex is dat het mensen handelingsperspectief biedt:  ‘Afgelopen jaar hebben we meerdere webinars georganiseerd voor onze leden over landbouw rondom Rotterdam. Steeds stelden onze leden de vraag: wat kan ik als consument zelf doen? Eén van de mogelijkheden is door je boodschappen bij Rechtstreex te bestellen. Hiermee koop je direct bij boeren en telers rondom jouw stad waarmee je direct invloed kunt uitoefenen op het landschap waarin je woont.’

Bloemrijke akker

Bloemrijke akker

Rotterdam de boer op! 

Natuurmonumenten en Rechtstreex hebben elkaar gevonden in het programma ‘Rotterdam de boer op!’. De coalitie van Rotterdam de boer op! bestaat uit 19 partijen die de handen ineen slaan voor een spectaculaire droom: meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd regionaal eten voor de stad en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. Dit is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van €5 miljoen euro van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. 

De actie loopt van 27 januari 2022 tot en met 14 maart 2022 en is alleen van toepassing op de eerste bestelling bij Rechtstreex door abonnees van de Natuurmonumenten-nieuwsbrief in combinatie met de in dit artikel genoemde kortingscode. Bestel je lokale favorieten op www.rechtstreex.nl. Haal ze op bij een afhaalpunt bij jou in de buurt of laat ze gratis thuisbezorgen*.

 

*bij een bestelling van min. 50 euro voor postcodes binnen ons bezorggebied

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter