Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het Rotterdams Plattelandsdebat - hoe versterken we de banden tussen stad & ommeland

26 januari 2022 | Juriaan van Leeuwen

Op 11 februari is het Rotterdam de boer op! - verkiezingsdebat. Rotterdamse gemeenteraadsleden gaan met elkaar in debat over de vraag hoe zij zich de komende jaren gaan inzetten om het landschap om de stad te beschermen. En, hoe zij al het eten dat daar geproduceerd wordt, beschikbaar willen maken voor hun eigen inwoners. Kijk live mee met dit verkiezingsdebat, meld je gratis aan!

Vrouw produceert eten

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Het moment om aan de verschillende politieke partijen in Rotterdam te vragen hoe zij zich de komende jaren gaan inzetten om het landschap om de stad te beschermen. En, hoe zij al het eten dat daar geproduceerd wordt, beschikbaar maken voor haar eigen inwoners. 

Dit debat is op 11 februari van 16:00 uur tot 17:15 uur. Het wordt live uitgezonden en is te volgen via een live stream. Meld je hier gratis aan!

Rond de stad liggen duizenden hectares plattelandsgebied waar honderden boeren zuivel, fruit, groenten, vlees en granen produceren. Met ruim 600.000 inwoners is de stad een grote afzetmarkt en kan de gemeente Rotterdam haar verantwoordelijkheid nemen om haar platteland om de stad heen te beschermen. 

Want de toekomst voor veel boeren is onzeker, de vogels en bijen op het platteland verdwijnen en de stedeling weet niet meer waar de melk vandaan komt. 

Dit terwijl er zoveel kansen liggen om deze problemen te tackelen en weer hoop te bieden aan de boeren en de natuur rondom de stad en daarmee voor de Rotterdammers. 

Rotterdam de Boer op!

Het Rotterdams platteland

Na het debat weet jij precies welke partijen inzetten op het stimuleren van 'de korte keten', streven naar het goedkoopste voedsel, kiezen voor produceren met meeste bijen of juist voor de hoogste opbrengst.

Op 11 februari gaan we de Rotterdamse politici uitdagen om hun ambitie te tonen. Hoe ver willen zij gaan in het verbinden van hun stad met het Rotterdamse platteland? Wat zijn hierin de ambities van de verschillende politieke partijen? 

Vanuit de locatie Weelde leggen we stellingen voor aan de kandidaat-raadsleden én aan het publiek. We krijgen een inzicht in wat de politieke partijen vinden en horen de bestuurders van omliggende gemeenten, hoe zien zij de toekomst? 

Dit debat is op 11 februari van 16:00 uur tot 17:15 uur. Het wordt live uitgezonden en is te volgen via een live stream. Meld je hier gratis aan!

Aan het debat nemen deel:

 • BIJ1 - Michantely de Jong
 • CDA - René Segers-Hoogendoorn
 • ChristenUnie - Tjalling Vonk
 • D66 - Tim de Haan
 • GroenLinks - Astrid Kockelkoren
 • Leefbaar Rotterdam - Robert Simons
 • PvdA - Dennis Tak
 • PvdD - Ilse Oldenburg
 • Socialisten010 - Patrick van Klink
 • SP - Theo Coskun
 • Volt - Hilgo Wempe
 • VVD - Diederik van Dommelen

Dit verkiezingsdebat wordt georganiseerd door de coalitie van Rotterdam de boer op! en Natuurmonumenten.

Met steun van LIFE All4Biodiversity

Het project ‘Rotterdam de boer op!’ wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij en gesteund door LIFE All4Biodiversity. Dit programma werkt in verschillende provincies aan het ontwikkelen van sluitende verdienmodellen voor boeren en het verhogen van de biodiversiteit in Natura 2000-gebieden. In Midden-Delfland werken de boswachters van Natuurmonumenten en boeren mee aan het programma dat geleid wordt door provincie Zuid-Holland en mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europese LIFE IP fonds.

LIFE All4Biodiversity
Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter