Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe expositie Wilde Bloemen in Natuurhistorisch Museum Rotterdam

29 mei 2019 | Natascha Hokke

Hoe belangrijk zijn wilde bloemen voor mens en natuur? De nieuwe expositie 'Wilde Bloemen – kleurrijke kwetsbaarheid' van Natuurmonumenten en Natuurhistorisch Museum Rotterdam laat het zien en prikkelt de zintuigen. Vanaf zaterdag 18 mei in Het Natuurhistorisch!

Wilde bloemen expositie in Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Wilde bloemen zijn onmisbaar. Ze zijn van groot belang voor de biodiversiteit. Veel insecten zouden zonder wilde bloemen niet bestaan en bloemen niet zonder insecten. Ze brengen geur, kleur en meer natuur in de stad en op het platteland en mensen fleuren er van op. Maar wilde bloemen zijn kwetsbaar en dreigen te verdwijnen. Dat moet stoppen.

Kleurrijke kwetsbaarheid

Deze nieuwe tentoonstelling ‘Wilde Bloemen - kleurrijke kwetsbaarheid’ laat zien:

  • welke waarde wilde bloemen hebben
  • op welke plekken in en rondom Rotterdam gelukkig nog steeds bloemenzeeën verrijzen
  • hoe we weer bloemen kunnen laten bloeien waar ze verdwenen zijn
Wilde bloemen in de berm Polderpad

Wilde bloemen in de berm van het Polderpad

Maak plaats voor wilde bloemen

Echte planten uit het museumherbarium en prachtige foto’s uit de beeldbank van Natuurmonumenten tonen in de expositie welke bloemenpracht er is en was. Verhalen van boswachters van Natuurmonumenten en stadsecologen van het museum illustreren hoe wilde bloemen weer een vast onderdeel kunnen worden van stad en platteland.

Stadsbotanicus bij Bureau Stadsnatuur Rotterdam Remko Andeweg: “Wat we voor een bloemrijke stad nodig hebben, is in de eerste plaats een grotere tolerantie voor spontane begroeiing.”

Een kleurrijke tentoonstelling die schreeuwt om actie, om Nederland weer in bloei te zetten.

Opening expositie Wilde Bloemen in Natuurhistorisch Museum

Burgemeester van Delft Marja van Bijsterveldt opent samen met Kees Moeliker, directeur Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Anneklaar Wijnants, Provinciaal Ambassadeur Natuurmonumenten de expositie Wilde Bloemen - kleurrijke kwetsbaarheid

Meer wilde bloemen

Boswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten: “In natuurgebieden aan de noordrand van Rotterdam is plek voor wilde bloemen. Hier werken we samen met toekomstgerichte boeren, vrijwilligers en gemeenten aan een steeds uitbundiger dieren-, planten- en bloemenleven.

"Juist buiten de gebieden valt enorm veel winst te behalen. Bijvoorbeeld door een tegel uit de tuin te halen en bloemenzaden in te zaaien”, aldus stadsboswachter van Natuurmonumenten Maurice Kruk.

Samen zetten we Nederland in bloei

Actie is nodig; samen zetten wij Nederland weer in bloei! De boswachters van Natuurmonumenten doen dat op het Rotterdams platteland, de stadsecologen van Het Natuurhistorisch in de stad. 

Jij kunt ook meedoen! Vraag de handige toolkit om zelf aan de slag te gaan gratis aan.

klaproos campagnebeeld

Samen zetten we Nederland in bloei

Compleet dagje uit

Combineer je bezoek aan Natuurhistorisch Museum Rotterdam met deze stadsnatuurwandeling van het museum naar het Rotterdams platteland. Welke bloemen zie jij tussen de stenen bloeien?

Het Natuurhistorisch is te vinden aan de Westzeedijk 345 in Rotterdam. Kijk hier voor de openingstijden van het museum.

De tentoonstelling ‘Wilde Bloemen – kleurrijke kwetsbaarheid’ is een samenwerking tussen Natuurmonumenten en Het Natuurhistorisch en duurt van 18 mei t/m 17 november 2019. Gemeente Rotterdam heeft de expositie mede mogelijk gemaakt.

Leden van Natuurmonumenten en leden van OERRR ontvangen 25% kassakorting op een ticket.

In het gras liggen Zuidpolder
Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter