Nieuws van de boswachter

Nieuwe uitkijkpunten op de 's-Gravelandse Buitenplaatsen

21 mei 2015 | Astrid Schoenmaker

Geniet net als de bewoners vroeger van prachtige uitzichten op de buitenplaatsen.

Nieuwe uitkijkpunten op de 's-Gravelandse Buitenplaatsen

Volgens beheerder van de buitenplaatsen Gradus Lemmen is dit de echte rijkdom van de buitenplaatsen: “Op zo’n bankje genieten van het uitzicht, dan voel je de rijkdom van de buitenplaatsen en die zijn nu voor iedereen toegankelijk.”

Klik hier voor de locatie van het nieuwe uitkijkpunt op Schoonoord.

Chique tuinen

Bij de aanleg van de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen zijn zichtassen en doorkijkjes altijd een belangrijk onderdeel geweest van het tuinontwerp. De eigenaren wilden op hun buitens vermaakt worden. Verrassende doorkijkjes, uitzichtpunten en grote zichtassen maakten hun wandelingen afwisselender. Ook kon men zo beter de gasten tonen hoe bijzonder hun prachtige buitenplaats wel niet was. Mooier en afwisselender dan het park van de buurman!

Wandelen op de buitenplaatsen

Tegenwoordig kan iedereen een kijkje nemen op de buitenplaatsen. Volg een van de wandelroutes op de buitenplaatsen en ontdek zelf de schoonheid ervan. Download hier de routes >>

In oude glorie

Een belangrijk onderdeel van het omvangrijke herstelplan dat Natuurmonumenten uitvoert op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen is het herstel van de zichtassen. Zo wordt de belangrijke cultuurhistorie beter zichtbaar. Dat maakt de verschillende buitenplaatsen ook beter beleefbaar voor wandelaars en fietsers. In de loop der jaren zijn uitzichten op verschillende plekken helemaal verdwenen, overwoekerd of dichtgegroeid. Daarom zijn diverse zichtassen en doorkijkjes van de historische tuinaanleg hersteld. Met het herstelplan komt ook het unieke karakter van de afzonderlijke buitenplaatsen beter tot zijn recht. Natuurmonumenten voert de werkzaamheden zorgvuldig en gefaseerd uit met aandacht voor de cultuurhistorie, de natuur en recreatieve mogelijkheden.Lees meer over het herstelplan >>

Steun het herstelplan

Sluit je aan bij de Vrienden van de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen en draag bij aan het behoud van cultuur en natuur.Meld je hier aan >>

Nog meer uitkijkpunten

Op de volgende buitenplaatsen zijn nieuwe en verrassende doorkijkjes ontstaan:

  • Zicht van het Zuidereinde naar landhuis Gooilust. Dit heet de uitgestelde ontmoeting, een spannende oprijlaan waar steeds weer opnieuw het huis opduikt.
  • Achter de Gnoeweide van Gooilust is de heuvel vrijgemaakt, nu met zicht op het weiland en het landhuis dat erachter ligt.
  • Op de hoek van de Corverslaan en de Leeuwenlaan is het zicht op huis van Jagtlust, met de grindkoepel folly en de theekoepel hersteld. Wandelaars die aan de achterzijde van Jagtlust lopen kunnen de oude moestuin ontdekken.
  • Op Hilverbeek is een prachtige zichtlijn opengemaakt richting de oude eik.
  • In Spanderswoud is vooral het zicht rondom de verborgen vijver uit de 17e eeuw weer opengemaakt.
  • Op Boekesteyn is het terrein achter het landhuis weer te zien en heb je vanuit het huis zicht op het slingerpad en op de grote weides achter het huis.
  • Op Schaep en Burgh is het zicht vanaf het huis opengemaakt. Je kijkt weer uit op de vijver, het eiland en de imposante beukenlaan.
  • Op buitenplaats Bantam zijn de vijvers opengemaakt en is er nu zicht op Swaenenburg.
Astrid Schoenmaker
logo