Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste opening Haringvlietsluizen een feit

30 januari 2019 | Femke Deelstra

Woensdag 16 januari stonden de Haringvlietsluizen eindelijk echt op een kier. Voor het eerst in bijna 50 jaar kregen trekvissen weer de kans om de rivier op te trekken! Vorig jaar heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van I&W dit mogelijk gemaakt door het Kierbesluit officieel in werking te stellen. Vanaf dat moment mocht Rijkswaterstaat bij een voldoende hoge rivierwaterstand de sluizen op een kier zetten. Deze week was het dan zover.

Opening Haringvlietsluizen

Kierbesluit

Het Kierbesluit en deze eerste serieuze opening is ontzettend belangrijk voor trekvissen. Een aantal zeevissen als zalm, forel en steur, paait in zoetwatergebieden stroomopwaarts en zet daar hun eieren af. Het Haringvliet is de toegangspoort voor de rivieren Rijn en Maas. Voor een soort als de zalm voert hun trektocht zelfs tot aan de kleinere beken in de Alpen!. Vervolgens groeien de jongen in het zoete water op en trekken weer naar zee, ook via de Haringvlietsluizen. 

Heuglijk moment

Met het gereedkomen van de Haringvlietsluizen in 1971, als onderdeel van de Deltawerken, ging de deur voor trekvissen letterlijk op slot. Nu is het zover dat woensdagochtend 16 januari  na het spuien bij opkomend tij één schuif een aantal uur open heeft gestaan. Voor het eerst in bijna 50 jaar dé kans voor trekvissen om weer de rivier op te trekken!

Dynamische Delta

Met de Haringvlietsluizen op een kier komt onze droom om de ooit zo dynamische delta te herstellen een stap dichterbij. Wij hopen dat het Haringvliet weer een internationaal kruispunt voor vogels en vissen wordt. Een plek waar trekvogels zoals bonte strandlopers een stop maken op hun lange vlucht heen en terug van het koude noorden naar het warme zuiden. Een plek waar trekvissen zoals steuren en zalmen uitrusten in het brakke water van het Haringvliet voordat ze hun reis vervolgen naar hun paaigebieden in rivieren in Duitsland en Zwitserland. Met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij hebben we hier afgelopen jaren binnen het Droomfonds Haringvliet gewerkt aan verbetering van de deltanatuur en voorzieningen waar mensen kunnen genieten van deze unieke deltanatuur.

Femke Deelstra