Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hoog water bij vogelobservatorium Tij!

11 februari 2020 | Femke Deelstra

Hoog water bij vogelobservatorium Tij!

hoog water in Tij

Storm op zee, springtij. Grote waterhoeveelheden vanaf de rivieren. Dan weet je van te voren dat het heel hoog water wordt op het Haringvliet, dus ook bij vogelobservatorium Tij dat buitendijks ligt…. Gevolg is dat Tij tijdens die hoge waterstanden onbereikbaar is.

 

Geen schade te verwachten

Met deze situatie is bij de bouw van Tij wel degelijk rekening gehouden. De houten constructie in de onderste delen is bestand tegen tijdelijk onder water staan. Hiervoor is het naaldhout van de montereyden (radiata pine) verduurzaamd. Het heet daarna Accoya® hout. Dit is geacetyleerd. Acetylering is een gifvrij, chemisch proces waarbij het hout wordt verduurzaamd met azijnzuuranhydride. Hierdoor krijgt het hout kenmerken die lijken op die van (tropisch) hardhout. Ook de toegangspaden naar Tij staan tijdelijk onder water.

 

Zelf vooraf waterstand controleren

Als u een bezoek aan Tij wil brengen is het verstandig vooraf te controleren of Tij bereikbaar is. Bij waterstanden boven de 80cm +NAP loopt langzaam het toegangspad onder water. Je kunt dan beter laarzen aantrekken. Komt de stand boven 85cm +NAP dan raden we een bezoek af. Deze waterstanden kun je vooraf bekijken op: https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/waterhoogte-t-o-v-nap/ Kies op de kaart de locatie Hellevoetsluis.

Femke Deelstra