Ga direct naar inhoud
Nieuws

Leden Zonnebloem varen het Haringvliet rond met Natuurmonumenten

27 september 2021 | Chantal van Burg

“Wat voor zo veel evenementen en activiteiten geldt, was dat COVID-19 hier ook roet in het eten gooide. De plannen waren gemaakt, het programma was gereed, de boot en gidsen waren geregeld, maar het kon helaas niet doorgaan. Heel zuur allemaal”, aldus Elly Spahr van de Hoek van de Zonnebloem, afdeling Goeree-Overflakkee.

Vaartocht Zonnebloem

Het idee om een vaartocht voor ouderen en mindervaliden te organiseren, ontstond na de opening van het vogelobservatorium Tij in Stellendam. Deze bijzondere kijkhut realiseerde Natuurmonumenten samen met Vogelbescherming Nederland onder de vlag van het Droomfonds Haringvlietproject. Hoewel het een unieke uitkijkplek is geworden met zicht op de broedeilanden voor Scheelhoek, het Haringvliet en de majestueuze Haringvlietsluizen, was het voor veel ouderen niet mogelijk om hier een kijkje te nemen. Het vlonderpad en twee trappen tijdens de wandelroute zorgen ervoor dat het niet voor iedereen toegankelijk is.

“Binnen het Droomfondsproject hebben we gekeken of we voor deze bezoekers toch een alternatief konden bieden. Helaas niet iets blijvends, maar dan in de vorm van een vaartocht langs Tij om vandaar zicht te hebben op het observatorium en de natuur. Dit hebben we breder getrokken naar een vaartocht over het hele Haringvliet. De mensen kregen al varend uitleg over de verschillende gebieden die we aandeden, met als klap op de vuurpijl nog een bezoek van de zeearend bij de Korendijkse Slikken”, aldus boswachter Mathieu Ogay

Boswachters ZHE op vaartocht

“De deelnemers hebben genoten van een mooie dag op het water én eindelijk weer de mogelijkheid om samen op stap te gaan. Fijn dat de boswachters van Natuurmonumenten voor tekst en uitleg hebben gezorgd. Deze tocht nodigt uit op de natuur van Goeree-Overflakkee vaker te bezoeken!”, aldus Elly.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven