Ga direct naar inhoud
Nieuws

Opening spectaculair vogelobservatorium Tij brengt deltanatuur Haringvliet dichtbij

17 april 2019 | Angelique Aerts

Vandaag werd de naam bekend gemaakt van het gloednieuwe vogelobservatorium bij Scheelhoek aan het Haringvliet. Op basis van een namenwedstrijd selecteerde een vakjury de naam Tij. Het vogelobservatorium is één van de iconen van het Droomfondsproject Haringvliet waarin Natuurmonumenten samen met andere natuurorganisaties sinds 2015 werkten aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet.

grote stern

En de naam is....... Tij

Vogelbescherming Nederland nam in samenwerking met Natuurmonumenten het initiatief om een bijzondere vogelkijkplek te realiseren. Uitgangspunt was beleving van de prachtige deltanatuur van het Haringvliet. Het is een bijzonder en duurzaam ontwerp van RAU Architecten in samenwerking met Ro&Ad Architecten. Kom gauw een kijkje nemen! Tij zit in de binnenhaven van Stellendam, het wandelpad er naar toe start vanaf de parkeerplaats bij restaurant Loef in de jachthaven.

Grote stern

Fred Wouters, directeur Vogelbescherming namens de jury van de namenwedstrijd: “De gekozen naam Tij is een knipoog naar het Ei, zoals vele mensen het zijn gaan noemen tijdens de bouw. En dat is niet zo gek ook, want het ontwerp is gebaseerd op het ei van de grote stern. Daarnaast verwijst de naam naar het tij, de periodieke wisseling van de waterstand met eb en vloed, dat wat deltanatuur zo uniek maakt.”

The making of vogelobservatorium Tij

Het vogelobservatorium Tij is gelegen aan de rand van het natuurgebied Scheelhoek in Stellendam en biedt een fantastisch uitzicht op de deltanatuur van het Haringvliet en haar vogelrijkdom. Er broedt onder andere een kolonie van duizenden grote sternen op de eilandjes voor de kust van Scheelhoek. Naast de steun van de Nationale Postcode Loterij is de ontwikkeling van het vogelobservatorium mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en BPD Cultuurfonds.

Afsluiting Droomfonds Haringvliet

Met de opening van het vogelobservatorium ronden de natuurorganisaties de activiteiten van het Droomfondsproject Haringvliet af. Met de bijdrage van 13,5 miljoen uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij, die de natuurorganisaties in samenwerking met de regio hebben weten te verdubbelen, zijn belangrijke stappen gezet voor het Haringvliet. Niet alleen de natuur heeft een flinke impuls gekregen. Ook zijn er mooie voorzieningen aangelegd om mensen van die natuur te laten genieten, bewoners een fijnere leefomgeving te bieden en de lokale economie te stimuleren.

Eindfilm Droomfonds Haringvliet

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts