Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogelbescherming bouwt bijzonder vogelobservatorium in Scheelhoek

23 oktober 2018 | Angelique Aerts

In Scheelhoek realiseert Vogelbescherming Nederland samen met Natuurmonumenten een heel bijzondere natuurbeleefplek. Een uniek vogelobservatorium in de vorm van een reuzenei. Vogelbescherming-ambassadeur Camilla Dreef volgt de bouw van het ei op de voet.

Bouw VOgelobservatorium Scheelhoek, VOgelbescherming - Droomfonds Haringvliet

Het wordt niet zomaar een vogelkijkhut, maar een heel bijzondere plek waar bezoekers de natuur van het Haringvliet van dichtbij beleven. Het ontwerp van RO&AD en RAU Architecten is uniek in de wereld: een houten reuzenei dat alleen toegankelijk is via een tunnel. Het ei wordt volledig ecologisch gebouwd en de toegangsweg, de tunnel en het ei zullen tal van natuurverrassingen bieden.

'The making of' het reuzenei in Scheelhoek

Terugkeer van getijdennatuur

Het reuzenei is onderdeel van het Droomfondproject Haringvliet. Daarin spelen Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, Staatsbosbeheer, ARK en Sport­visserij Nederland in op het feit dat de Haringvlietsluizen 15 november 2018 op een kier zijn gegaan. Getijdennatuur is rijke natuur. Waar zoet en zout water zich mengen, bloeit de natuur op en leven veel vogels en vissen. Dat gebeurt nu na het openen van de Haringvlietsluizen. Daarom herstellen we natuur, creeren we nieuwe natuur en maken we de natuur ook beter toegankelijk. Dit bijzondere project is mogelijk gemaakt door de bijdrage van 13,5 miljoen uit het Droomfonds van de Nationale Post­code Loterij. Met het fonds krijgt de natuur van het Haringvliet, een flinke oppepper en keert de getijdennatuur beetje bij beetje terug.

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts