Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Boswerkzaamheden Sint-Pietersberg

04 december 2019 | José Hermens

Vanaf 9 december 2019 laat Natuurmonumenten boswerkzaamheden uitvoeren op de Sint-Pietersberg. Op meerdere locaties worden illegaal ontstane paden dichtgelegd en worden verzwakte esdoorns gerooid om gevaarlijke situaties door afbrekende takken en stammen te voorkomen. Ook bij het vernielde uitkijkscherm de Kiekoet worden een paar afgebrande bomen weggehaald. Tijdens de werkzaamheden worden grotere stukken bos afgezet om gevaarlijke situaties te voorkomen, waardoor tijdelijk niet alle gemarkeerde routes te volgen zijn.

Herfstbos op Sint-Pietersberg

Dichtleggen illegale paden

In het bos rondom natuurspeeltuin De Mergelhoof en in de onderzijde van het ENCI-bos worden illegaal ontstane paden dichtgelegd. Deze paden zijn ontstaan doordat recreanten, mountainbikers en wandelaars zich buiten de bestaande paden begeven. De paden worden nu dichtgelegd om vertrapping van planten te voorkomen en dieren weer rust te geven. Omdat we de paden over de gehele lengte dichtleggen krijgen dieren meteen extra schuilgelegenheden.

Esdoorns rooien

In het ENCI-bos, het bos rondom natuurspeeltuin De Mergelhoof en langs de Lichtenbergdreef, de weg naar hoeve Lichtenberg, zijn esdoorns aangetast door de roetschorsziekte. Aangetaste bomen langs gemarkeerde paden en langs de Lichtenbergdreef worden verwijderd om gevaarlijke situaties door afbrekende takken en stammen te voorkomen.

Nieuw uitkijkscherm

De Kiekoet is in april van dit jaar voor de derde keer vernield. Het houten uitkijkscherm is helemaal afgebrand. Verbrande bomen en bomen die verdroogd zijn door extreme droogte van afgelopen zomer worden weggehaald. Het nieuwe scherm is al geplaatst, het is gemaakt van cortenstaal waardoor het minder vandalismegevoelig is dan het oude houten scherm. De grond wordt nog geëgaliseerd.

Jose Hermens
José Hermens

Boswachter Communicatie & Beleven Zuid-Limburg

logo