Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswerkzaamheden Sint-Pietersberg

04 december 2019 | Bianca de Craen

Vanaf 9 december 2019 laat Natuurmonumenten boswerkzaamheden uitvoeren op de Sint-Pietersberg. Op meerdere locaties dieper in het bos worden olifantenpaadjes dichtgelegd en langs officiële paden worden verzwakte esdoorns gerooid om gevaarlijke situaties door afbrekende takken en stammen te voorkomen. Ook bij het vernielde uitkijkscherm de Kiekoet worden een paar afgebrande bomen weggehaald. Tijdens de werkzaamheden worden grotere stukken bos afgezet om gevaarlijke situaties te voorkomen, waardoor tijdelijk niet alle gemarkeerde routes te volgen zijn.

Herfstbos op Sint-Pietersberg

Roetschorsziekte in esdoorns

In het bos langs de Lichtenbergweg,  rondom natuurspeeltuin De Mergelhoof en in de onderzijde van het ENCI-bos zijn esdoorns met roetschorsziekte. Dit is veroorzaakt door een schimmel. De meerdere warme en droge zomers zijn hier mede oorzaak van omdat de bomen dan verzwakken en extra vatbaar zijn. Je herkent de bomen aan hun zwarte bast over de hele lengte van de boom.

Veiligheid voor recreanten

Aangetaste bomen langs gemarkeerde, officiële paden en langs de Lichtenbergweg worden verwijderd en dieper het bos ingelegd om gevaarlijke situaties door afbrekende takken en stammen te voorkomen.

Buiten de aangelegde paden zijn in het verleden olifantenpaadjes ontstaan door veelvuldig recreatief gebruik. De paadjes in dit stuk bos met zieke esdoorns hebben we uit veiligheid dichtgelegd zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren met wandelaars.

We laten dieper in het ENCI bos en rondom de Mergelhoof de zieke bomen staan. Veel dieren en planten zijn afhankelijk van het staande en liggende dode hout namelijk als voedselbron of als nest-schuilplaats. Denk hierbij aan specht, vleermuizen, maar ook ontelbare insecten- en paddenstoelensoorten.

 

Nieuw uitkijkscherm

De Kiekoet is in april van dit jaar voor de derde keer vernield. Het houten uitkijkscherm is helemaal afgebrand. Verbrande bomen en bomen die verdroogd zijn door extreme droogte van afgelopen zomer worden weggehaald. Het nieuwe scherm is al geplaatst, het is gemaakt van cortenstaal waardoor het minder vandalismegevoelig is dan het oude houten scherm. De grond wordt nog geëgaliseerd.

Bianca de Craen
Bianca de Craen