Ga direct naar inhoud
Nieuws

D'n Observant beklimmen

25 maart 2023 | Lysan Wolf

Aansluitend aan de snoeiwerkzaamheden op d'n Observant verwijderen we springschansen en bouwwerken en sluiten daarmee een illegaal MTB pad. In 2017 is rondom d'n Observant, in nauwe samenwerking met Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg (MOZL) en Trailz043, een technische MTBtrail aangelegd. Helaas fietsen ook veel mountainbikers in het Maasbos waar dat niet is toegestaan. Als natuurorganisatie zijn we, in dit Natura2000 gebied, verplicht om hierop te handhaven.

bouwwerken

Sportieve uitdaging

Het beklimmen van de 170m hoge d'n Observant is een mooie sportieve uitdaging voor mountainbikers, hardlopers en wandelaars. In samenwerking met Mountainbike Ontwikkeling Zuid Limburg en Trailz043 is hier in 2017 de Sint-Pietersberg trail aangelegd, een zeer technische en mooie mountainbiketrail. De route is 5 km lang en is uit te breiden met een trail aan de Belgische kant van het gebied. Een uitdaging voor geoefende mountainbikers.

Beleven en beschermen

Met de aanleg van deze trail concentreren we de mountainbikeactiviteiten en scheiden we de wandelaars van de mountainbikers zodat ze geen hinder van elkaar ondervinden. Het concentreren van activiteiten biedt ruimte aan flora en fauna want daar waar niet wordt gewandeld en gefietst kan de natuur ongestoord haar gang gaan. Op deze manier zoeken we naar een balans tussen de natuur beleven én de natuur beschermen,

Mountainbiken

Binnen het mountainbiken zijn de laatste jaren diverse disciplines ontstaan. De Sint-Pietersberg trail die onder anderen d'n Observant beklimt en afdaalt, wordt geclassificeerd als zeer technisch en is geschikt voor geoefende crosscounty- en trailbikers. Voor gravelbikers (racefietsen met bredere profielbanden) is deze route niet geschikt.

Pad afsluiten

Zonder overleg met Natuurmonumenten en MOZL zijn aan de achterzijde van d'n Observant, door een aantal mountainbikers, bouwwerken gebouwd om ook andere mountainbikedisciplines mogelijk te maken. 

Bouwactiviteiten en afval van de bouwers zijn in dit Natura2000-gebied zeer onwenselijk. De downhill levert ook gevaarlijke situaties op: De achterzijde van de berg is moeilijk bereikbaar voor hulpdiensten. Waar wandelaars de berg beklimmen, crossen mountainbikers naar beneden, een onwenselijke en onveilige situatie.

We sluiten het pad af om onveilige situaties hier te voorkomen. 

Route naar de top

Dit pad is geen officieel bewegwijzerd pad. De Dutch Mountain Trail (Seven Summits) beschrijft dit pad in haar routebeschrijving en bijbehorende gpx-file. Middels een bord ter hoogte van de afsluiting geven we aan hoe je de top van d'n Observant kunt bereiken. 

route naar top d'n Observant

Meer informatie

Op deze pagina vind je meer informatie over de officiële wandel- en fietsroutes op de berg.

Download hier de gpx-file van de officiële mountainbikeroute.

Vragen of opmerkingen over routes, werkzaamheden en toestemmingenbeleid?

Neem contact op met boswachter communicatie & beleven Lysan Wolf, door een email te sturen naar [email protected]

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht