Ga direct naar inhoud
Nieuws

Drukte in de natuur vraagt om maatregelen

28 april 2021 | Bianca de Craen

Het afgelopen jaar is het in de natuur heel druk geworden met wandelaars en fietsers. Door de maatregelen tegen Covid-19 zijn veel activiteiten niet doorgegaan en was de natuur de enige uitvlucht voor vele mensen. Natuurmonumenten merkt dat door de drukte er meer paden op de Sint-Pietersberg ontstaan zijn op plekken waar het niet gewenst is. De werkzaamheden om beter te zoneren starten maandag 3 mei 2021 en duren ongeveer een week. Heeft u vragen over de werkzaamheden neem dan contact op met [email protected]

Fort Sint Pieter 2021

Meer paden ontstaan

Door de drukte zijn er echter ook meer paden ontstaan op plekken waar het niet gewenst is. Zo zijn er rondom Fort Sint Pieter op de Sint-Pietersberg in Maastricht meer paden ontstaan omdat recreanten niet altijd gebruik maken van de officiële paden. Sommige wandelaars lopen daarnaast over de daken van de caponnières; de hoekgebouwtjes rondom het fort. Dat kan schade veroorzaken aan het dak van dit cultuurhistorische monument en daarnaast is het ook erg gevaarlijk om over die daken te lopen.

Bijzondere kalkgraslanden

Op de unieke kalkgraslanden waar veel bijzondere bloemen en vlinders voorkomen, op plateau noord achter Fort Sint Pieter, zijn buiten de wandelroutes ook meer paden ontstaan doordat fietsers gebruik maken van de wandelpaden in plaats van de fietspaden. De kalkgraslanden zijn een van de weinige hectares kalkgraslanden met hun bloemen in Nederland en die willen we beschermen. Daarom is alleen wandelen op de paden toegestaan.

Wat gaat Natuurmonumenten hieraan doen?

Natuurmonumenten zal middels verschillende maatregelen recreanten stimuleren alleen de voor hen bestemde paden te gebruiken.

Naast het voetpad naar Fort Sint Pieter komt een railing (leuning) om wandelaars te begeleiden over het juiste wandelpad. Deze railing is tevens een hulp om boven te komen.

De paadjes rondom het fort en naar de caponnières worden ingezaaid zodat de beplanting weer kan herstellen, mensen zich vervolgens niet meer kunnen vergissen en de juiste paden gebruiken.

Bovenop het plateau achter het fort komt over de hele breedte een schapenraster met alleen een toegangshekje (stegelke)voor wandelaars.

Langs de Van Schaikweg voorbij de Kiekoet richting het ENCI bos, op de weg naar het plateau toe komt een schapenraster met alleen een toegangshekje (stegelke) voor wandelaars die over westhelling richting het fort willen wandelen. De van Schaikweg blijft fietspad en wandelpad.

Ook zijn er besprekingen met vertegenwoordigers van de mountainbikers: MOZL en Trailz043 om een goede oplossing te vinden voor de verbinding van de mountainbikeroute met het Oog van Sint Pieter.

Vrijwillige boswachters wijzen recreanten op het gebruik van de juiste paden en de BOA’s van Natuurmonumenten houden veel toezicht op de berg ook in de avonduren.

Extra steun voor natuur

Natuurmonumenten merkt dat het niet alleen drukker is geworden in de natuurgebieden maar ook doordat mensen de natuur meer zijn gaan waarderen en door meer steun. Natuurmonumenten heeft veel nieuwe leden mogen verwelkomen en dat waarderen wij zeer.

Bianca de Craen
Bianca de Craen