Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eikelmuizen op de Sint-Pietersberg

20 maart 2017 | Bianca de Craen

Slaapkasten geplaatst voor de eikelmuis in Zuid-Limburg

Eikelmuizen op de Sint-Pietersberg
placeholder

Eikelmuis slaapkasten op de Sint- Pietersberg in Maastricht

De eikelmuis is een van de zeldzaamste zoogdieren van Nederland. Voor zover we weten komt alleen in het Savelsbos, in het uiterste puntje van Zuid-Limburg nog een hele kleine populatie voor. Waarom het diertje zo zeldzaam is is niet precies bekend, maar versnippering van leefgebied speelt in elk geval een belangrijke rol. Uit oude waarnemingen blijkt dat ook rondom de Sint Pietersberg eikelmuizen voorkwamen. Door kasten op te hangen proberen we er nu achter te komen of er nog steeds eikelmuizen leven rond de Sint Pietersberg.

De eikelmuis gebruikt holtes in bomen als slaapplek. De kasten, die er uitzien als een verkeerdom opgehangen vogelhuisjes, lijken op een holte, en komen dus in aanmerking als slaapplek. Door de kasten regelmatig te controleren kunnen we er achter komen of er eikelmuizen aanwezig zijn.

De eikelmuis behoort samen met de hazelmuis tot de familie van de slaapmuizen. Die naam heeft de familie niet voor niks; ze gebruiken de herfst om zich dik en rond te eten aan vruchten en zaden en slapen vervolgens wel een half jaar, tot het voorjaar. Dat gulzige eten van fruit heeft de eikelmuis ook wel zijn bijnaam fruitdiefje gegeven. Misschien dat zijn Zorro-masker daarbij ook een rol speelt?

Wanneer in de opgehangen kasten eikelmuizen worden gevonden is dat een extra reden om rond de Sint-Pietersberg aan het verbinden van de bossen te werken. Ook andere diersoorten die zich via deze groene wegen verspreiden zullen daarvan profiteren. Vroege vogels TV heeft hier opnames van gemaakt. In de uitzending van 21 maart (uitzending gemist) kun je dit zien.

placeholder

Foto eikelmuizen: Gaia Zoo

Bianca de Craen
Bianca de Craen