Ga direct naar inhoud
Nieuws

Evaluatie maatregelen Westhelling

06 september 2023 | Lysan Wolf

Op een mooie zomeravond is de westzijde van plateau Noord op de Sint-Pietersberg een fijne plek om de zonsondergang te kijken. Vele mensen weten deze plek te vinden.. Al jaren ervaren bewoners aan de Mergelweg hier overlast van. In 2022 zijn er maatregelen getroffen waaronder het plaatsen van rasters  om te verhinderen dat mensen boven de achtertuinen van de omwonenden gaan zitten.

westhelling

'Ook studenten mogen een gezellige avond hebben, maar niet met honderd te gelijk, met harde muziek in een natuurgebied'.

Coronatijd

In de tijd van het Coronavirus, januari 2020 tot mei 2022, waren horecagelegenheden in de stad gesloten. Feestjes mochten niet. De manier om elkaar te ontmoeten was in de buitenlucht. Natuurgebieden waren populairder dan ooit.

Dat ervaarden ook de bewoners van de Mergelweg. Op mooie zomeravonden trof je op de Westhelling soms wel meer dan honderd mensen, veelal studenten met kratten bier en muziek. Tot in de nachtelijke uurtjes werd er gedronken, gelachen en gedanst. Bewoners konden niet meer rustig in hun tuin zitten.

Maatregelen

Na uitgebreid overleg met de wijkagent, bewoners en Natuurmonumenten zijn er een aantal maatregelen bedacht:

  • Raster plaatsen om te voorkomen dat mensen op de Westhelling kunnen komen
  • Voorlichting over het gebied en de spelregels tijdens de INKOM, aan nieuwe studenten.
  • Strakker handhaven door BOA's en politie.   

Evaluatie

Najaar 2022 en juli 2023 zijn er gesprekken met bewoners gevoerd om de genomen maatregelen te evalueren. Bewoners geven aan dat de overlast aanmerkelijk minder is geworden. 'Ik had een heerlijke zomer!'.

Wanneer er incidenten zijn worden die door de bewoners direct gemeld op 0800 8844. De dienstdoende BOA of de politie onderneemt dan actie. 'Laatst was een groep een half uur na de melding al weg van de berg.'

Aanvullende acties

Ook dit jaar zijn er door Natuurmonumenten flyers uitgedeeld aan nieuwe studenten. We nodigen iedereen uit om het gebied te bezoeken met respect voor de spelregels. Aanvullende zijn er tijdens de INKOM excursies gegeven door onze gidsen om aan nieuwe studenten de bijzonderheden in, maar ook de kwetsbaarheid van het gebied te laten zien. Op de Westhelling hangen gedurende de zomer posters waarin zowel in het Engels als in het Nederlands de spelregels worden uitgelegd. Ook zijn er gesprekken met de gemeente over de behoefte van studenten en andere jongeren om samen te komen. In het stadspark worden grotere groepen ook weggestuurd. Is er een plek in de stad waar je wel buiten kunnen samenkomen zonder overlast te veroorzaken? De gemeente gaat hiernaar kijken.

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht