Ga direct naar inhoud
Nieuws

Fort Sint Pieter leeft!

30 augustus 2023 | Lysan Wolf

Zaterdag 9 september komt het Fort Sint Pieter tot leven! In het kader van Open Monumentendag verzorgen Natuurmonumenten, Maastricht Underground, de Stadsschutterij van Maastricht en de Handboogschutterij Sint Sebastiaan samen een dagvullend programma in en om het fort.

Fort Sint Pieter luchtfoto

Open Monumentendag

Op zaterdag 9 september van 11 tot 16 uur vind je in de droge gracht van Fort Sint Pieter het Bezoekerscentrum op Wielen van Natuurmonumenten. Je krijgt hier meer informatie over het fort en natuurgebied Sint-Pietersberg. Je komt hier ook meer te weten over de bijzondere flora en fauna rondom maar zeker ook op en in de muren van het fort.

De handboogschutterij Sint Sebastiaan geeft de hele dag demonstraties op de schietweide voor het fort en de Stadsschutterij Maastricht verzorgt in de middaguren exercities in de droge gracht.

Maastricht Undergrond biedt liefhebbers elk half uur de mogelijkheid om met een deskundige gids een uitgebreid bezoek te brengen aan het fort.   

Jouw eigen stukje Fort Sint Pieter

Fort Sint Pieter is onderdeel van de vestiging Maastricht. Natuurmonumenten beheert en onderhoudt dit cultureel erfgoed. Onlangs zijn er restauratiewerkzaamheden verricht aan de mergelmuren van het fort. Mergel is een zacht lokaal materiaal (kalksteen) afkomstig uit de in de ‘berg’ gelegen mergelgrotten (groeves). Mergel is een poreus materiaal en erodeert onder invloed van weersomstandigheden. De geërodeerde stenen zijn vervangen door nieuwe mergelblokken. De verwijderde stenen worden verkocht met echtheidscertificaat. Jij hebt nu de kans om eigenaar te worden van een eigen stukje Fort Sint Pieter en zo bij te dragen aan het behoud van dit bijzondere culturele erfgoed.

Reserveren

De droge gracht van het fort is de hele dag toegankelijk, de demonstraties, exercities en informatiestand zijn vrij te bezoeken. Wil je mee met een rondleiding door het fort? Reserveer dan hier je (gratis) ticket op de website van Maastricht Underground.

Fotowedstrijd

Bezoek één van de Open Monumenten en maak een foto, wie weet win jij de Open Monumentendag fotowedstrijd!

De Open Monumentendag fotowedstrijd wordt georganiseerd door stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met Natuurmonumenten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nationale Monumentenorganisatie (NMo), BOEi, Staatsbosbeheer, het Restauratiefonds, vereniging De Hollandsche Molen en Stichting Werelderfgoed Nederland.

Lees hier de spelregels. 

Heb je een mooie foto en wil je deze indienen? Ga dan naar deze website.

Behoud van erfgoed

Meer weten over de visie van Natuurmonumenten op cultureel erfgoed? Kijk hier.

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht