Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kom je helpen op de natuurwerkdag in de ENCI-groeve?

19 september 2023 | Lysan Wolf

De natuur in de ENCI-groeve ontwikkelt zich snel. De paar jaar geleden nog kale groeve wordt steeds groener. Om bijzondere planten en dieren een kans te geven, voert Natuurmonumenten allerlei werkzaamheden uit. Woon je in Maastricht en wil je weten wat er komt kijken bij het beheren van de natuur in de groeve en welke planten en dieren hier van profiteren? En steek je graag de handen uit de mouwen? Kom dan naar de natuurwerkdag in de ENCI-groeve op zaterdag 7 oktober van 10 tot 12.30

natuurwerkdag ENCI-groeve

Natuurmonumenten nodigt inwoners van Maastricht en liefhebbers van het natuurgebied uit om op zaterdag 7 oktober mee te helpen met het verwijderen van snelgroeiende niet inheemse boompjes en struiken in de ENCI-groeve. Dit om te voorkomen dat de groeve volgroeit met deze bomen en struiken waardoor bijzondere planten en dieren verdwijnen.

Zeldzame soorten een handje helpen

Natuurmonumenten wil de natuur in de ENCI-groeve alle kansen geven om zich te ontwikkelen tot een voor Nederlandse begrippen uniek natuurgebied. Door kalk in de bodem en verschillen in hoogte, warmte en vochtgehalte ontstaan hier leefgebieden voor veel bijzondere plant- en diersoorten. Om zo gunstig mogelijke voorwaarden voor de planten en dieren te scheppen, voert Natuurmonumenten allerlei werkzaamheden uit. Bijvoorbeeld het gedeeltelijk van begroeiing vrij maken van kalkrotsen en puinhellingen, het met Mergelland schapen en Nederlandse Landgeiten begrazen van de kalkgrashellingen, het uitstrooien van maaisel en het wegpompen van water om te voorkomen dat de groeve grotendeels volloopt met water. En ook het verwijderen van snelgroeiende niet inheemse boompjes en struiken is een activiteit die op de agenda staat.

Samen aan het werk

De schapen en geiten spelen een belangrijke rol bij het kort houden van de vegetatie, maar een deel gebeurt ook handmatig. De niet-inheemse soorten groeien snel en planten zich ook snel voort. Om bijzondere inheemse soorten een kans te geven, moeten exoten daarom met wortel en al verwijderd worden. En daar heeft Natuurmonumenten veel handen voor nodig. Vrijwilligers van Natuurmonumenten gaan regelmatig aan de slag in de groeve met het uittrekken van bijvoorbeeld vlinderstruiken. Op zaterdag 7 oktober nodigen we inwoners van Maastricht en andere liefhebbers van het natuurgebied uit om te komen helpen. Na uitleg van de boswachter over het waarom en hoe van de werkzaamheden, gaat de groep samen met de boswachters aan het werk. Na de woeste arbeid staan een drankje en iets lekkers klaar en is er voldoende gelegenheid om met de boswachters en elkaar in gesprek te gaan.

Meld je aan

Ben je in goede gezondheid en heb je zin om te komen helpen? Meld je aan door een email te sturen naar [email protected]. Je hele gezin, sportteam of andere club is welkom.

Trek stevige schoenen aan en breng werkhandschoenen mee!

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief over actualiteiten en ontwikkelingen in het gebied.

 

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht