Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurbeheer ENCI-groeve

07 november 2022 | Lysan Wolf

Dankzij de hulp van tientallen vrijwilligers zijn afgelopen zaterdag weer vele uitheemse planten in de ENCI-groeve handmatig verwijderd. Deze zogenoemde exoten groeien hard en verspreiden zich snel. Door het verwijderen hiervan blijft er zicht op de karakteristieke steile kalkwanden, is er meer ruimte voor de ontwikkeling van bijzondere kalkmoerassen en kalkrotsvegetatie en zo gevarieerdere natuur.

Natuurbeheer vrijwilligers

't Was wederom een heerlijk herfstweekend met flink wat activiteiten op en rond de berg. Het 'Bezoekerscentrum op wielen' stond aan de noordzijde van de berg om bezoekers te verwelkomen, er waren diverse excursies en zaterdag werd in de diepe groeve hard gewerkt door tientallen vrijwilligers.

vwer1

Onder leiding van de coördinator natuurbeheer zijn uitheemse planten handmatig verwijderd. Deze zogenoemde exoten groeien hard en verspreiden zich snel. Door het verwijderen hiervan blijft er zicht op de karakteristieke steile kalkwanden, is er meer ruimte voor de ontwikkeling van bijzondere kalkmoerassen en kalkrotsvegetatie en zo gevarieerdere natuur.

Arbeidsintensief werk, tevens een kans om op 'n prachtige plek in de natuur nieuwe mensen te ontmoeten, aan spierkracht en conditie te werken en na afloop moe en voldaan en met een ‘stekkie’ voor in de tuin, huiswaarts te gaan.

Vrijwilliger natuurbeheer worden?

Ben je geïnteresseerd in deze vorm van 'groene fitness' en wil je ook meehelpen? Stuur een mailtje naar [email protected]

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht