Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuw eindpunt Pieterpad

06 oktober 2016 | Wilco Meijers

Voortaan eindigt het Pieterpad op een grandioos nieuw uitzichtplatform.

Nieuw eindpunt Pieterpad

Het eindpunt is 7 oktober officieel in gebruik genomen door Wim van der Ende en Maarten Goorhuis van de Stichting Pieterpad. Zij boden ook het eerste exemplaar aan van de nieuwe wandelgids van het zuidelijke deel van het Pieterpad aan Natuurmonumenten die het gebied beheert.

Balkon van Zuid-Limburg

De afgelopen 33 jaar was het eindpunt te vinden op een ietwat anonieme open plek op een flank van de Sint-Pietersberg waar het Pieterpad en de GR5 elkaar ontmoeten.

Nu er een spectaculair uitzichtpunt is gecreëerd, 40 meter boven de ENCI-groeve, heeft de Stichting Pieterpad in overleg met Natuurmonumenten het eindpunt verplaatst naar dit ‘balkon van Zuid-Limburg’. "Deze locatie heeft een allure die veel beter past bij het eindpunt /startpunt van het Pieterpad", aldus Maarten Goorhuis van de Stichting Pieterpad.

Van noord naar zuid

De meeste Pieterpad-wandelaars volgen de route van noord naar zuid. De verbinding met de GR5, waarlangs je kunt doorlopen tot aan de Middellandse Zee, gaat niet verloren. Over enkele maanden kunnen wandelaars die hun tocht voort willen zetten naar het zuiden, via een spectaculaire trap naar beneden lopen en dwars door de groeve via de GR 5 naar België gaan.

Op dit moment wordt hard gewerkt om een mooi parcours aan te leggen dat veilig is voor bezoekers. Pas wanneer deze werkzaamheden klaar zijn, kunnen wandelaars hiervan gebruikmaken en zal ook de GR5 haar route wijzigen en weer aansluiten op het Pieterpad.

Voor wandelaars die het Pieterpad van zuid naar noord lopen, is het platform het startpunt van hun tocht.

Ruimte voor natuur en recreatie

ENCI zal medio 2018 de commerciële kalksteenwinning op deze plek beëindigen. Via de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied werken ENCI, Natuurmonumenten, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Stichting ‘Sint-Pietersberg Adembenemend’ nauw samen om de afspraken uit het Plan van Transformatie van het ENCI-gebied uit te voeren.

De omvorming van de groeve tot een uniek natuurgebied met diverse mogelijkheden voor recreatie is hier onderdeel van. Natuurmonumenten beheert de Sint-Pietersberg en wordt in de toekomst ook eigenaar van de groeve.

Wilco Meijers