Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe Kiekoet voor de Sint-Pietersberg

16 december 2019 | Bianca de Craen

Natuurmonumenten heeft een nieuwe Kiekoet, vogeluitkijkplek van cortenstaal geplaatst op de Sint-Pietersberg. De vorige Kiekoet was van hout en is begin 2019 vernield door brandstichting. Op deze plek op de van Schaikweg komen zoveel mensen genieten van het uitzicht over de Oehoevalllei en speuren naar de oehoes dat we besloten hebben om deze Kiekoet te herbouwen. De deelnemers van de Beartrail van 2019, het bruidspaar Johanna en Niels en Natuurmonumenten hebben bijgedragen om dit mogelijk te maken.

Kiekoet

Oehoes in de winter

De oehoe is de grootste uilensoort van Europa (spanwijdte 1.70 meter) en broedt sinds 1997 in de Oehoevallei. Vanaf de Kiekoet op de van Schaikweg kun je met de verkijker of met je eigen verrekijker turen naar de oehoe. In de winter is de balts, met in januari het hoogtepunt: het mannetje slooft zich in de lucht uit en verwent het vrouwtje met lekkere prooien. Ook maakt de man een voorselectie van mogelijke nestplekken, waarna de vrouw bepaalt waar ze haar eieren gaat leggen. Om een oehoe te zien of te horen, kom je een uur voor zonsondergang.

Turen in de Oehoevallei

De Oehoevallei, onderdeel van de voormalige ENCI-groeve waar mergelwinning plaatsvond, bestaat sinds 2010 en is ingericht als rust -/ en stiltegebied. Door het plaatsen van de vogeluitkijkplek in 2012 biedt Natuurmonumenten liefhebbers toch een unieke kans om de Oehoevallei en haar dieren zoals vogels, vos, ree en landgeiten van dichtbij te ervaren! De vogeluitkijkplek draagt de toepasselijke en Maastrichtse naam: “Kiekoet” wat etalage betekent.

Wandelroute naar de vogelkijkplek

Als je de groene wandelroute volgt kom je automatisch langs de Kiekoet: route naar kiekoet  of download deze route in de Natuurroutes app van Natuurmonumenten.

Oehoevallei

Oehoevallei, fotograaf Mat Snijders

Vanaf de Kiekoet heb je een prachtig uitzicht over de Oehoevallei.

Bianca de Craen
Bianca de Craen