Ga direct naar inhoud
Nieuws

Onthulling plattegrond grottenstelsels Sint-Pietersberg

25 juni 2021 | Bianca de Craen

Bezoekers van Maastricht kunnen eindelijk de allesomvattende plattegrond van de grottenstelsels van de Sint-Pietersberg bekijken in de grotten Zonneberg. Ten minste 200 uur schaven, 1500 uur tekenen en 300 uur rekenen, kostte het vervaardigen van de plattegrond op juiste schaal tegen de ondergrondse mergelwand. Dit behoort onder andere tot het levenswerk van initiatiefnemer en gids, Wilfred Schoenmakers.

plattegrond grottenstelsels

Levenswerk

De meest gestelde vraag ‘Hoe kent u hier de weg?’ wordt steevast gesteld aan Wilfred en zijn collega-gidsen van Maastricht Underground. “Om een beeld te kunnen vormen van hoe overweldigend groot het is (geweest), maar ook als ode aan de berg, heb ik samen met Paul Gadet, Jim Janssen, Paul Jonas † 2020, en de expertise van mensen om ons heen, hier min of meer ons levenswerk van gemaakt, aldus Wilfred. “We hebben het werk ingepast in de vrije tijd die we hadden. Na periodes van veertien dagen van ‘s ochtends tien uur tot ‘s avonds zes uur werken zonder daglicht en met het doorstaan van de kou, heb je wel even nodig om weer ‘op te laden’. Het moet wel menselijk blijven!

Hoe groot is groot?

De plattegrond meet maar liefst vier bij tien meter. Dat zijn zo'n veertig kruiwagens mergelzand. Een vijftiental vrijwilligers hielp met het handmatig schaven van het oppervlak op de mergelmuur. Archeologisch onderzoeker Joep Orbons, leverde bestaand kaartmateriaal. De algehele monsterklus werd gerealiseerd door de vier gepassioneerd perfectionisten. De bij benadering 22.000 gangen, waar het oorspronkelijke bolwerk uit bestaat, werden door hen slechts met behulp van een raster met natuurlijk pigment op de muur getekend. “Dit gangenstelsel is een van de grootste in West-Europa. Er is zoveel te ontdekken. Dat zou wat mij betreft een plek op de UNESCO werelderfgoed lijst verdienen”, aldus Wilfred.

Cultuur historisch erfgoed

José Hermens, boswachter van Natuurmonumenten: “Mooi dat het mergelgangenstelsel zo nauwkeurig is vastgelegd met deze kaart. Zo kunnen generaties zich blijven verbazen over de omvang van het stelsel en alle verhalen die hier schuil liggen.”

De plattegrond bezoeken

Om de plattegrond ondergronds in Zonneberg te bezichtigen, kun je hier je tickets reserveren voor een rondleiding met gids. 

Op de foto van links naar rechts: de makers: Wilfred Schoenmakers, Jim Janssen, Paul Gadet. (Paul Jonas hier niet op de foto)

 

 

makers plattegrond grottenstelsels

Plattegrond gangenstelsels Sint-Pietersberg

Bianca de Craen
Bianca de Craen