Ga direct naar inhoud
Nieuws

Open Dag ENCI-groeve voor inwoners van Maastricht

12 mei 2023 | Liesbet Berghof

Natuurmonumenten organiseert op zondag 4 juni voor inwoners van Maastricht een Open Dag in de ENCI-groeve. Tijdens deze Open Dag willen vrijwilligers en medewerkers van Natuurmonumenten bezoekers graag kennis laten maken met het deel van de ENCI-groeve dat op dit moment niet vrij toegankelijk is. Bezoekers beleven tijdens een rondwandeling, die ze op eigen gelegenheid maken, de bijzondere sfeer van de grootste groeve van Nederland. Op de route komen ze posten tegen, waar ze meer te weten komen over de geschiedenis, de natuurontwikkeling, het uitzonderlijke beheer en de plannen voor de toekomst.

luchtfoto enci groeve

Open Dag als onderdeel Ambassadeursprogramma

Natuurmonumenten wil graag alle inwoners van Maastricht betrekken bij en goed informeren over de enorme natuurschat van de Sint-Pietersberg in het algemeen en de ENCI-groeve in het bijzonder. Als je een mooie natuurbeleving in een gebied hebt gehad en meer weet over de unieke waarden, zul je ook sneller mee willen helpen om dit gebied te beschermen. In welke vorm dan ook. Natuurmonumenten hoopt zoveel mogelijk stadsgenoten een ware ambassadeur te laten worden van de Sint-Pietersberg en ENCI-groeve.

Programma

Tijdens de Open Dag worden bezoekers ontvangen op de overgangszone (beneden in de groeve voorbij Chalet D’n Observant) bij het ‘Bezeukerscentrum op Raajer’. Hier krijgen ze eerst uitleg over de route die ze gaan afleggen langs een aantal ‘hotspots’ in het dieper gelegen deel van de groeve.

Praktische informatie

  • De Open Dag is op zondag 4 juni 2023.
  • Starten kan tussen 11 en 15 uur. De route neemt ongeveer 2 uur in beslag.
  • Aanmelden is niet nodig.
  • Stevige schoenen, bij zonnig weer een hoofddeksel en insmeren met zonnebrand is een must. In de groeve is het enkele graden warmer dan erbuiten.
  • De route is ruim 3 kilometer en niet geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn.
  • Houd er rekening mee dat er onderweg geen sanitaire voorzieningen zijn.
  • Honden worden op de overgangszone en de dieper gelegen ENCI groeve niet toegelaten. 
  • Indien je met de auto komt, kun je parkeren op de parkeerplaats bij D’n Observant. De parkeerbijdrage van deze Natuurmonumenten-parkeerplaats komt ten goede aan het gebied. Ben je lid van Natuurmonumenten? Dan kun je met gebruik van je lidmaatschapspas gratis parkeren.
Liesbet Berghof
Liesbet Berghof