Ga direct naar inhoud
Nieuws

Overnachten in Hoeve Lichtenberg

01 maart 2023 | Lysan Wolf

Overnachten in een hoeve gebouwd op de fundamenten van een eeuwen oude burcht? Het kan in Hoeve Lichtenberg. In de 12de-eeuw stond deze burcht op een uitstekende rots van de Sint-Pietersberg uitkijkend over het Maasdal, een burcht die in het bezit was van de familie Lichtenberg

Hoeve Lichtenberg

De naam Lichtenberg

Zeer waarschijnlijk heeft het kasteel haar naam te danken aan deze familie. Deze familie leverde meerdere ridders wiens rol hoogtijdagen beleefde in de 13de eeuw. De Heer van Lichtenberg had diverse bestuursfuncties in Sint Pieter en Maastricht waardoor de familie veel macht had in de regio. Rond 1400 is de burcht verwoest en in de 15de eeuw opnieuw opgebouwd. In de 16de en 17de eeuw wordt Lichtenberg meerder malen verwoest door de vele belegeringen van de stad Maastricht maar wordt steeds weer opnieuw in gebruik genomen. In 1747 wordt het kasteel wederom verwoest door brand, waarschijnlijk als gevolg van de slag bij Lafelt door de oprukkende Franse troepen.

Hoogteburcht Lichtenberg rond 1668

Kasteel Lichtenberg rond 1668 met aan de rechterkant klooster Slavante

De hoeve

Het kasteel wordt na deze brand niet meer herbouwd. Rondom de overgebleven ruïne ontstaat een gesloten hoeve. Het woonhuis (de huidige vakantiewoningen) zijn nog deels 17de-eeuws en is in de 18de eeuw herbouwd samen met het poortgebouw en de aangrenzende stallen aan de zuidkant van de hoeve (begin 19de eeuw). In de tweede helft van de 19de eeuw is op de oude fundamenten van het kasteel de oostvleugel gebouwd.

Toegankelijk voor publiek

De ruïne van de woontoren (donjon) is wat er nog rest van de voormalige burcht. Begin 20ste eeuw werd de ruïne toegankelijk gemaakt voor publiek en werd ingericht als “Belvédère” door het aanbrengen van een ijzeren trap en uitkijkplatform. Samen met Chalet Lichtenberg en “grotteningang” De Drie Poorten vormde dit een belangrijke toeristische attractie.

Toegangskaartje Hoeve Lichtenberg

met dank aan Udo Brok en Michiel Purmer (erfgoed specialist NM)

Luxe vakantiewoning

Tegenwoordig is Hoeve Lichtenberg een rijksmonument en in eigendom van Natuurmonumenten. De binnenplaats van de hoeve en de donjon zijn publiekelijk toegankelijk. In de hoeve bevindt zich een prachtig recent gerenoveerde vakantiewoning voor 10 personen die door Beaujean Vacances wordt verhuurd. Leden van Natuurmonumenten kunnen de woning met korting huren.

Kijk hier en ontdek hoe de vakantiewoning er vanbinnen uitziet!

- met dank aan Udo Brok  -

Luxe vakantiewoning Hoeve Lictenberg

door Beaujean Vacances

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht