Ga direct naar inhoud
Nieuws

Paddentrek vroeg dit jaar

26 februari 2024 | Lysan Wolf

Wij mensen hebben ooit bedacht dat de lente op 20 maart begint, planten en dieren voelen zelf wanneer het lente is. En die is vroeg dit jaar. Veel padden zijn vanuit het bos op weg naar de ENCI-vijver. De paddentrek is begonnen! De achterste bocht van de parkeerplaats is daarom tijdelijk afgezet.

paddentrek

Lente op de Sint-Pietersberg

We zien en horen baltsende slechtvalken, parende oehoes, baltsende dodaarzen, verliefde kraaien en het is ranstijd bij de vossen. Langs de Lichtenbergweg is al de bloesem aan de bomen te zien. Het is dus duidelijk lente op de Sint-Pietersberg!

Paddentrek

De afgelopen twee weken waren er een aantal regenachtige dagen waarbij de temperatuur ook 's avonds boven de 8 graden kwam. Precies de juiste omstandigheden voor de padden om te beginnen aan hun jaarlijkse paddentrek. Op de parkeerplaats bij de ENCI-vijver zien we de padden vanuit het bos naar de ENCI-vijver trekken om hun eitjes af te zetten. 

Parkeerplaats gedeeltelijk afgesloten

Om ervoor te zorgen dat de padden veilig het water kunnen bereiken sluiten we gedurende de periode van de paddentrek (circa 6 weken), een gedeelte van de parkeerplaats bij Chalet d'n Observant af.

parkeerplaats gedeeltelijk afgesloten ivm paddentrek

Daarnaast helpen de vrijwilligers van Natuurmonumenten de padden een handje door 's ochtends en 's avonds de padden op de parkeerplaats veilig over te zetten naar de vijver.

Lees hier meer over de paddentrek.

Bedankt voor je begrip!

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht