Ga direct naar inhoud
Nieuws

Snoeiwerkzaamheden Observant

27 februari 2023 | Lysan Wolf

Met zijn 170m zie je d'n Observant als een opvallende 'berg' boven het landschap uitsteken. Deze heuvel is gemaakt door de ENCI-fabriek die tussen 1939 en 1967 de dekgrond moest afgraven om bij de onderliggende kalksteen te komen. Zo ontstond 'Stortheuvel 2' en de ENCI-groeve. Toen de ENCI-fabriek stopte met de kalkwinning werd het gebied overdragen aan de gemeente Maastricht en kreeg deze heuvel de nieuwe naam d'n Observant'. Observant komt van het woord 'observer' (frans) of 'observare'(latijn) en betekent 'waarnemen'. De naam verwijst naar een gelijknamig voormalig klooster in de buurt en het prachtige uitzicht over de rivieren Maas en Jeker.

D/n Observant

Natuurgebied Sint-Pietersberg

D'n Observant is een onderdeel van het natuurgebied Sint-Pietersberg wat sinds 2010 eigendom is van Natuurmonumenten. Het is een Natura2000 gebied want er komen zeldzame planten en dieren voor zoals de gladde slang en de sleedoornpage. Direct na de stort zijn er snelgroeiende bomen, zoals wilgen en elzen, aangeplant om te voorkomen dat de heuvel weg zou spoelen. In 2016 heeft Natuurmonumenten inheemse loofbomen zoals boskriek, iep, haagbeuk en linde herplant zodat er een gevarieerder bos is ontstaan.

Uitzichtpunt

De bomen en struiken zijn dusdanig gegroeid dat er zelfs vanaf de 'vijf-puntige ster' bovenop de heuvel geen uitzicht meer is. Eind februari t/m 20 maart 2023 gaan we snoeien om het uitzicht vanaf de Observant weer te herstellen en om paden richting de Observant veilig en toegankelijk te houden. Wandelaars die d'n Observant beklimmen kunnen na de beklimming dan weer genieten van het prachtige uitzicht over Jeker & Maas.

Snoeiwerkzaamheden Observant

Gedurende de werkzaamheden van eind februari t/m 20 maart 2023 blijven de wandel- en mountainbikepaden toegankelijk. Mogelijk ervaar je wel enige hinder.

Voor vragen over de werkzaamheden, stuur een mail naar [email protected]

 

Zelf de top beklimmen?

Zelf de Observant beklimmen en het uitzicht bewonderen? Ga dan na 20 maart op pad. Rijd de technische mtb-trail Sint-Pietersberg of loop deze wandelroute en neem de afslag naar d'n Observant.

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht