Ga direct naar inhoud
Nieuws

Start Bodemsanering schietbanen Sint-Pietersberg

23 september 2018 | Bianca de Craen

Het Rijksvastgoedbedrijf start op 8 oktober 2018 met het saneren van de bodemverontreiniging op de oude schietbaan van Defensie op de Sint-Pietersberg. Het gaat om een terrein van circa 4.650 m2 gelegen aan de Schutterijweg in Maastricht(ziekaartje hieronder). Het terrein wordt uiterlijk 30 november 2018 opgeleverd waarna het weer wordt overgedragen aan Natuurmonumenten en aan de natuur. Omdat dit deel van de berg niet opengesteld en dus omheind was zijn er geen wandelpaden en de overlast van de werkzaamheden wordt dan ook beperkt tot rijdend vrachtverkeer op Schutterijweg, Recollectenweg en Observantenweg.

Bodemsanering Sint-Pietersberg

Ecologisch waardevoller

Voor de sanering worden bomen en struiken verwijderd en verontreinigde grond afgegraven en afgevoerd. Daarbij wordt rekening gehouden met de aanwezige flora en fauna zoals dassen, spechten en bomen zoals de eik en es. Ook met het ondergrondse gangenstelsel van de voormalige groeve “Zonneberg” wordt rekening gehouden. Na sanering worden inheemse soorten van bomen en struiken herplant en kan natuurlijke bosontwikkeling plaatsvinden die een natuurlijk, structuurrijke overgang vormt naar het bestaande bos. Hierdoor ontstaat een ecologisch waardevoller landschap.

Historie stukje berg

Deze locatie op de westhelling van de Sint-Pietersberg was tussen 1924 en 1938 ingericht als schietbaan.Van 1948 tot 1995 huurde Defensie het terrein als schietbaan. Naast Defensie waren er 19 verenigingen/instanties die eveneens gebruik maakten van de schietbaan. Van 1970 tot 1995 was dit perceel in eigendom van Provincie Limburg.

In 1995 werd Natuurmonumenten eigenaar op de Sint-Pietersberg inclusief dit perceel. De schietactiviteiten werden beëindigd maar er bleef een hek omheen omdat het terrein verontreinigd is. Defensie is verantwoordelijk voor deze bodemsanering en die gaat nu plaatsvinden.

Informatie

Rijksvastgoedbedrijf via Publieksvoorlichting, T. 1400 (08.00 uur tot 20.00 uur).

Natuurmonumenten (Zuid Limburg) via E:  [email protected] of T. 045-5212522

Bianca de Craen
Bianca de Craen