Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tweede oehoepaar in ENCI-groeve ontdekt

02 augustus 2018

Tijdens een veldbezoek aan de ENCI-groeve zijn twee oehoes gezien. Afgaande op de plek waar de twee dieren zich bevonden kon worden uitgesloten dat het de familie van de oehoevallei betrof. Na raadpleging van een deskundige bleek dat het twee jonge dieren zijn, die dit jaar in de groeve zijn geboren.

oehoe close up

Eindelijk bevestiging

Er waren al eerder aanwijzingen dat zich mogelijk een tweede oehoepaar ophoudt in de groeve, maar tot nu toe kon dat niet met zekerheid worden gezegd. Nu de twee jongen gezien zijn is het bevestigd. De ENCI-groeve is de eerste groeve in Nederland waar twee oehoe-paren broeden. De groeve is groot en de broedende vrouwtjes kunnen elkaar niet zien vanaf het nest. Bovendien is er voldoende voedsel te vinden in de omgeving.

Sinds 1997 broeden er al oehoes in de groeve, dit is de eerste keer dat er met zekerheid twee paar gebroed hebben. Beide paren hebben dit jaar twee jongen groot gebracht. Nu de nieuw ontdekte jongen goed kunnen vliegen mag het nieuws dan eindelijk de wereld in.

Zelf kijken?

De oehoes zitten tegen het eind van de dag regelmatig bij een van de gangen ‘Boven d’n olifant’ en zijn dan goed te zien vanaf het ‘Eiland van Bèr’. Neem wel een verrekijker mee. De groeve is de hele maand augustus nog open van 08.00 tot 20.00.