Ga direct naar inhoud
Nieuws

Uitbreiding schaapskudde Sint-Pietersberg

24 september 2021 | Bianca de Craen

Het groeizame weer van de afgelopen maanden heeft er voor gezorgd dat de huidige kudde met Mergellandschapen op de Sint-Pietersberg het niet meer bij houdt. Met andere woorden er is zoveel groen om te begrazen dat de 250 Mergellanders en Nederlandse Landgeiten dat niet bijhouden. De groeve vraagt nu al zoveel werk van ze dat ze haast niet meer toe komen aan het begrazen van de kalkgraslanden op de berg. We willen de bijzondere soortenrijke natuur van de kalkgraslanden behouden en dat bereiken we door blijvend te verschralen. Natuurmonumenten heeft dan ook besloten om de kudde tijdelijk uit te breiden zodat we door kunnen gaan met verschralen.

herder Kim

180 extra schapen

De schaapskudde is sinds kort tijdelijk uitgebreid met 50 Schoonebeekerschapen van de Brunssummerheide en 130 Suffolk schapen van Schaapskooi Mergelland uit Epen. Schoonebeeker schapen staan vaak op heidegebieden maar kunnen ook op kalkgraslanden grazen. De Suffolk schapen kunnen dat ook maar moeten dan ook af en toe naar rijkere voergebieden zoals de stadsparken in Maastricht. De Mergellanders en Schoonebeekers lopen tijdelijk samen in een kudde en de Suffolk schapen vormen tijdelijk een aparte kudde op de Sint-Pietersberg. 

Hulp van herder Kim

Herder Maarten kan natuurlijk niet in zijn eentje die 2 kuddes op de Sint-Pietersberg en in de groeve aan het werk zetten en heeft daarom af en toe hulp van Kim (zie foto) die sommige misschien ook al kennen van de Suffolk schapenbegrazing in de stadsparken van Maastricht. Kim volgt de opleiding herder en werkt net als Maarten ook voor Schaapskooi Mergelland. De kudde met Mergelland- en Schoonebeeker schapen wordt gehoed (met herder), de Suffolk schapen worden elke dag door de herder naar een andere locatie in een raster gebracht. Dus grote kans dat je tijdens een wandeling de herder met zijn hond en schapen tegenkomt.

Bianca de Craen
Bianca de Craen