Ga direct naar inhoud
Nieuws

Verliefde oehoes

14 februari 2023 | Lysan Wolf

Het is Valentijnsdag vandaag en dat weet de natuur ook. Het is langer licht, de zon schijnt, je hoort de vogels fluiten en als je goed kijkt zie en hoor je overal flirtende dieren.

Oehoe-expert Marjon stuurde vandaag een prachtige opname. Afgelopen nacht legde zij de nachtelijke avonturen vast van het oehoestel in de groeve. Dankzij haar opname worden we deelgenoot van de intieme geluiden van baltsende oehoes.

oehoe vallei

Hoe klinkt een oehoeparing?

Eerder deelden we al de territoriale roep van de oehoe. Met dit nieuwe geluidsfragment komen wel wel heel 'dichtbij' de oehoe.

 

geluidsfragment parende oehoes

We horen de geluidjes tijdens hun intiemste momenten. Je hoort het oehoemannetje roepen en het vrouwtje deze roep beantwoorden gevolgd door paargeluiden. Dat we weten wat we horen is te danken aan jarenlang onderzoek van oehoe-expert Marjon Savelsberg.

Liefde gaat door de maag

Dankzij Marjon weten we ook dat de nestplekken alweer op orde zijn. 's Nachts gaat de mannetjes oehoe op jacht om voedsel voor zijn Valentijn te vinden. Het vrouwtje verlaat het gebied niet meer maar laat zich lekker verwennen. Met lekkere hapjes probeert hij haar te verleiden om naar het nest van zijn voorkeur te gaan. Overdag zitten ze dicht tegen elkaar aan met zicht op het nest. Er wordt flink gepaard (zie spectrogram in videobijlage), wel meerdere keren per uur. Echte vluggertjes want een oehoeparing duurt maar 2 tot 3 seconden. Nog even en dan ..... zijn er misschien wel jonge oehoekuikens in de groeve. Marjon houdt ons op de hoogte!

Beschermde diersoort

De oehoevallei is een afgesloten gedeelte van de ENCI-groeve. De oehoe is een beschermde diersoort, zij kunnen hier in alle rust hun gang gaan. 

In augustus en september zijn er excursies en kun je onder leiding van een gids de oehoevallei bezoeken. Tot die tijd kun je met een goede kijker vanuit de Kiekoet mogelijk een glimp opvangen van wat zich in de kalkwanden daar beneden allemaal afspeelt.

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht