Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vervolg natuurherstelmaatregelen

25 september 2024 | Lysan Wolf

In januari 2024 is Natuurmonumenten gestart met werkzaamheden om de natuur in dit Natura 2000-gebied verder te versterken. 15 Maart is het broedseizoen gestart en is het eerste deel van de werkzaamheden afgerond. Half augustus zijn de werkzaamheden hervat. Wat is er gedaan en wat staat er nog te gebeuren?

vlinderverbinding Luikerweg

Deze werkzaamheden op de Sint-Pietersberg maken deel uit van het Programma Natuur en de subsidieregeling Natura 2000-gebieden. Daarmee willen provincie en Rijk kwetsbare natuurgebieden herstellen en versterken, samen met natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten. Dat is nodig, want steeds meer soorten planten en dieren verdwijnen. Lees hier meer over de maatregelen in natuurgebied Sint-Pietersberg.

Welke werkzaamheden zijn afgerond?

Bosrand Slavantebos verbeterd

De eerste maanden van het jaar hebben we gewerkt aan de bosrand bij het Slavantebos. Er is ruimte gemaakt om een ‘zoom en mantel’ te creëren en daardoor in de toekomst een leefgebied te bieden aan een grotere diversiteit aan soorten. Lees er hier meer over. Ook is er gewerkt rondom het Koninginnevoetpad in het Slavantebos. Zieke en reeds omgevallen bomen zijn verwijderd zodat natuurlijke verjonging plaats kan vinden en het pad weer veilig toegankelijk is. Er is iets meer licht en ruimte in het bos gekomen. Zo krijgen jonge bomen en bodembedekkers een kans. Ook dieren als de gladde slang profiteren van de zonnige plekjes op de bodem.

Vlinderverbindingen hersteld

De brede paden in het gebied zijn niet alleen wandelpaden voor bezoekers maar ook verbindingen voor vlinders om van het ene kalkgrasland naar het andere te gaan. Vlinders fladderen namelijk niet door dichte begroeiing. Langs de brede paden snoeien we struiken flink terug en maaien we. Ook trekt de schaapskudde langs de paden om grassen en andere planten laag te houden. Hier werken we het hele jaar aan. Ook is een oude vlinderverbinding achter d'Observant weer helemaal open gemaakt. Deze was in vijf jaar tijd volledig dichtgegroeid. Bomen zijn geveld en struiken teruggezet om deze verbinding weer open te maken. Geiten gaan er straks voor zorgen dat deze verbinding ook in de toekomst open blijft. Lees er hier meer over.

Japanse Duizendknoop verwijderd

Op plateau Noord is de Japanse Duizendknoop verwijderd. Dit is een plant die van nature niet in Nederland voorkomt. Hij groeit erg snel, wel 2 tot 3 meter per groeiseizoen. Daardoor verdringt hij soorten die wél van nature hier leven. Zijn wortels en stengels wurmen zich door de kleinste gaatjes. Daardoor gaan gebouwen, ondergrondse gangenstelsels en wegen stuk.

De plant is volledig afgegraven en verwijderd. De locatie is afgedekt met folie en blijft 3 tot 5 jaar liggen. Niet mooi maar de enige manier om de laatste restjes van deze plant te verstikken.

Rotsen vrijgemaakt van begroeiing

Boven de ingang van grotten Zonneberg en voormalig grotwoning de Kluis is de begroeiing verwijderd. Begroeiing van de kalkrotsen kan leiden tot beschadiging van de rotsen, wortels en takken van de begroeiing duwen de rots als het ware uit elkaar. Door deze begroeiing weg te halen valt er meer zonlicht op de rotsen. De plantjes die hier groeien worden zo blootgesteld aan extreme condities. Juist daar houden pionierplantjes zoals de tengere veldmuur, stijf hardgras, geel zonneroosje, grote tijm, kandelaartje en kleine steentijm van. Soorten die nu op slechts enkele plekken in het gebied aanwezig zijn. Samen met onderzoekers is gekeken hoe we hun leefgebied kunnen uitbreiden en versterken. Dat kan onder andere door rotsen die gunstig liggen vrij te maken van begroeiing. Dit gaan we ook nog doen langs de groeveranden rondom de Oehoevallei.

werkzaamheden bovenop de Kluis

Hakhoutbeheer Maasbos uitgevoerd

Op de steile hellingen van het Maasbos hebben we hakhoutbeheer werkzaamheden uitgevoerd. Dit gebeurt elke 5-8 jaar. Bomen en struiken worden perceelsgewijs afgezaagd, zodat er een bos van verschillende leeftijden ontstaat. Dit zorgt ervoor dat de grote soortenrijkdom aan planten en dieren behouden blijft. De wortels van de begroeiing dringen door tot in de kalkrotswanden. Wanneer er geen werkzaamheden worden gedaan dreigen delen van de kalkrotswand te worden gespleten. Het reguliere perceelsgewijze hakhoutbeheer draagt daarom direct bij aan de veiligheid van de bewoners van de huizen aan de Lage Kanaaldijk.

werkzaamheden Maasbos

Wat gaan we nog doen?

Rotsrichels vrijmaken ENCI-groeve en Mergelhoof

De oppervlaktes met pioniervegetatie nu zijn klein, waardoor deze planten erg kwetsbaar zijn. Om deze bijzondere vegetatie ook voor de toekomst te behouden, gaan we het leefgebied groter en beter maken. Dat doen we op plekken die heel geschikt zijn voor pioniervegetatie, bovenin de Mergelhoof en langs de groeveranden in de Oehoevallei en aan de oost- en westzijde van de ENCI-groeve. 

Op sommige plekken halen we struweel weg om meer zonlicht door te laten en de rotsen kaal te maken. Zo worden de plantjes weer blootgesteld aan extreme condities en veel verschillende temperaturen. En juist daar houden pionierplantjes zoals de tengere veldmuur, stijf hardgras, geel zonneroosje, grote tijm, kandelaartje en kleine steentijm van.

Kalkgraslanden verbeteren groeve Duchateau en Zonnebergwei

Momenteel wordt de kwaliteit van de kalkgraslanden bij de Duchateaugroeve en de Zonnebergweide onderzocht. Hier liggen kansen om het kalkgrasland te verbeteren bijvoorbeeld door een gedeelte af te plaggen. Zodra de resultaten van het onderzoek bekend zijn weten we hoeveel en waar we precies moeten plaggen om het gewenste resultaat te behalen. Zowel met de hand als met een kleine graafmachine zal op een beperkt gedeelte van het perceel de grond worden afgeschraapt. Even ziet het er dan kaal uit maar al snel krijgen soorten een kans die anders worden verdrongen door minder bijzondere soorten die van een voedselrijke bodem houden. We verwachten eind dit jaar deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren. 

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht