Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werken aan gezond bos

11 juli 2024 | Lysan Wolf

Met soorten als eiken, haagbeuken, essen en zoete kers is het Slavantebos een mooi gevarieerd bos. Tel daarbij de afwisseling tussen bos en velden, en je weet waarom dit cultuurlandschap zo geliefd is. Om ook in de toekomst van het bos te kunnen genieten, halen we zieke bomen en takken weg.

Koninginnepad Slavantebos

Essentaksterfte

In het Slavantebos groeit onder meer gewone es. Veel van die bomen zijn aangetast door essentaksterfte: een schimmelziekte waardoor de bomen (deels) afsterven. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, halen we de komende weken voornamelijk rondom het Koninginnevoetpad richting de Lichtenbergweg, zieke bomen en takken weg. Ook takken van andere bomen die gevaarlijk over de paden hangen, worden verwijderd. 

Licht en lucht

Door het weghalen van de zieke bomen houden we paden veilig en toegankelijk. De kwaliteit van het bos verbetert, want er komt meer licht en ruimte in het bos. Zo krijgen jonge bomen en bodembedekkers een kans. Ook dieren als de gladde slang profiteren van de zonnige plekjes op de bodem.

Samen sterk voor natuur

De werkzaamheden vinden plaats met steun van het Programma Natuur voor Natura 2000-gebieden, waarmee provincie en Rijk het herstel van kwetsbare natuurgebieden ondersteunen.

Lees hier meer over natuurherstel op de Sint-Pietersberg

Meer weten?

Word hier lid van de digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in natuurgebied Sint-Pietersberg.

Ook kun je 18 september mee op excursie. Hierbij leggen we uit welke werkzaamheden we al gedaan hebben en wat we nog gaan doen en waarom. Boek hier je gratis ticket.

Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar [email protected]

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht