Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Grutto Amalia na lange reis terug op Skrins

14 maart 2016 | Hanneke Wijnja

Na een lange reis van meer dan 1200 kilometer kwam grutto Amalia vrijdag 11 maart weer terug op het Friese Skrins. Haar maandenlange trektocht vanuit Afrika zit er weer op. Ken je Amalia al? Ze is misschien wel de meest bekende grutto van Nederland!

Grutto

Net zoals haar gezenderde collega-grutto's, zette ze de reis naar haar Friese geboortegrond weer in. Donderdag 10 maart ging ze op de wieken voor het laatste stuk naar huis en vloog ze in één ruk terug vanuit Frankrijk naar de Friese weidevogelreservaten. 

Project  ‘Kening fan e greide’

Amelia maakt deel uit van het project ‘kening fan e greide’.   Door een zender is zij gedurende haar hele vlucht te volgen vanuit Afrika naar Nederland. Ze heeft de duizenden kilometers weer veilig afgelegd en is terug op Skrins. Op tijd voor het komende broedseizoen.

Plasdras

Ieder jaar keert Amalia, net als vele andere honderden grutto's, terug naar de Friese weidevogelgebieden. Natuurmonumenten vernat voorafgaand aan het broedseizoen delen van Skrok en Skrins, zodat de terugkerende weidevogels  hier in alle rust kunnen bijkomen van hun reis en veilig naar voedsel kunnen zoeken. Hier zijn ze goed beschermd in het water tegen roofdieren die niet van natte voeten houden. Skrok, Skrins en het Hegewiersterfjild bieden weidevogels een veilige plek om te broeden en hun jongen groot te brengen. Het land is in het voorjaar bloemrijk en vol met insecten. Hier hebben de jongen alle kans om groot te worden. Maaien doen we pas nadat de jongen vliegvlug zijn. 

Kom zelf weidevogels kijken

Wil je het weidevogelspektakel zelf bekijken? De boswachter neemt je graag mee op stap tijdens het 'welkom terug Grutto weekend'. Kijk voor een locatie bij jou in de buurt.  Deze activiteit is geheel gratis. Boswachters en vrijwilligers staan met telescoop en verrekijker voor je klaar. Op sommige plaatsen wordt er zelfs warme chocolademelk geschonken!

Hanneke Wijnja
Hanneke Wijnja